Under overrekkelsen orienterte Fylkesmann Inge Ryan både om historikken bak Carnegies Heltefond, statuttene for fondet og bakgrunnen for at styret hadde funnet Frode Sonflå verdig denne tildelingen.

Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre, samt gi ungdom en anti-holdning til dagens voldelige samfunn.

Fylkesmann Inge Ryan fortalte også at det er sjelden denne prisen tildeles personer i Nord-Trøndelag, bare unntaksvis enkelte år. Slik sett er det en pris for en heltemodig redningsdåd som blir lagt merke til og som nå altså ble tildelt Frode Sonflå.

På tilstelningen på Brugetsgården var både Olaug Sørmo Olsen som ble reddet og hennes mann Viggo Olsen invitert. Det samme var ordfører og varaordfører samt Frode’s kone og representanter fra Meraker Brug hvor begge er ansatt.

Ulykken som er bakgrunn for redningsdåden til Frode skjedde på Finnkoisjøen i Meråker den 21.06.2011. På veg hjem i båt fra et oppdrag på nybygd hytte på Finnkoisjøen for Meraker Brug kantret båten i grov sjø. Det var ruskevær og svært kaldt i vannet. Da Olaug sin redningsvest hang fast i en av båtens tollpinner var det ikke mulig å få henne opp på den kantrede båten.

Både Frode og Viggo, som var med som håndlanger denne dagen, kom seg opp på kjølen på båten. Ved felles anstrengelser greide de å holde Olaug’s hode over vann slik at hun fikk puste i den grove sjøen. Frode viste i denne situasjonen stor ro og hadde kontroll på situasjonen inntil båten drev til land.

Olaug forteller at hun fikk skader i ei hand og en fot, men at dette er leget nå. Hun ga hjertelig uttrykk for stor takknemlighet overfor sine redningsmenn og er ærlig på at dette kunne gått mye verre hvis det ikke var for Frode.

Olaug og Frode er gode kolleger og jobber begge til daglig for Meraker Brug. Det var under oppdrag for Meraker Brug ulykken skjedde. Daglig leder Per Hembre ved Meraker Brug berømmet samholdet og roen som de involverte utviste og som gjorde at ulykken denne gangen tross alt endte godt.

Meraker Brug gjennomfører årlig mange operasjoner i tilknytning til eiendommene i fjellområdene i Meråker. Denne episoden viser og understreker det vi vet om farer som er knyttet til slike oppdrag sier Per Hembre i en kommentar. Alle tre brukte redningsvest og opptrådte korrekt og i tråd med våre retningslinjer. Vi har bl.a. nedfelt at våre ansatte alltid skal operere 2 sammen på slike oppdrag, ha med samband som fungerer og ellers ha nødvendig verne- og redningsutstyr. Selv om det denne gangen var redningsvesten som ble problemet (hang seg fast), så er riktig utrustning uvurderlig hvis ulykken først skulle være ute.

Frode Sonflå selv visste ingenting om tildelingen som skulle skje når han møtte på Brugetsgården mandag kveld. Overraskelsen var derfor stor både for Frode og hans kone Hanne når de skjønte hva som var på gang. Kommunen var representert ved varaordfører Bjørn Aasvold. Etter tildelingen var det enkel servering av lokal ”Meråker tapas” og fortellinger fra de involverte om hva som skjedde denne dramatiske dagen i juni 2011.