- Mai-dager og russefeiring er ikke tidspunktet ungdomsforeldre reiser bort og gjør seg utilgjengelige.

Politiet i Værnesregionen og Stjørdal kommune samarbeider tett til vanlig, og i de kommende feststemte mai-dagene er de ekstra tett på. Det i en tid da et utagerende ungdomsmiljø gjør det litt spesielt, medgir lensmann Arne Henrik Ulvin.

- Situasjonen i år er litt spesiell, i og med at vi opplever en del ungdommer i «fri flyt». Disse er helt ned i 12-årsalderen, sier Ulvin.

Foreldrene er viktigst

Sammen med flere av kommunens sentrale personer innenfor oppvekst henvender politiet seg særlig mot foreldrene.

- Det viktigste er at foreldrene bryr seg om hvor ungdommene er, hvem de er sammen og at de er tilgjengelig hele døgnet, sier Sissel Overvik Holmberg.

Hun er leder for barn- og ungdomsenheten i Stjørdal kommune, og henstiller alle voksne om å bry seg generelt, men særlig nå i mai-dagene.

Ute i gatene

Politiet er ekstra synlig i dagene rundt langhelger og spesielle festkvelder. I tillegg er kommunens tilbud på plass.

- Carbon har åpent som vanlig, sier ungdomsklubbens leder Gunnar Hegstad, men det er også utegående mannskaper fra kommunen på jobb.

- Ungdomskontakten har fokus på natt til 1. mai og kvelden og natta 16. mai. Da er vi iallfall fire på jobb som ferdes der ungdommene er, sier koordinator for Ungdomskontakten, Mari Frydenlund.

- Vi har en veldig god dialog med politiet. Det er også en forutsetning for å lykkes. Våre folk som er ute fra Ungdomskontakten og politiet møtes også ute på kveldene og tar gjerne en prat om tilstanden, sier enhetsleder for oppvekst i Stjørdal kommune, Ann Kristin Geving.

Sender SMS til foreldrene

Edru, tilgjengelige voksne som bryr seg er det viktigste for ungdommene i mai-dagene. Nettopp det er budskapet i en melding som alle foreldre i Stjørdal med ungdommer fra og med 7. klasse til og med 10. klasse får på telefonen sin en av de nærmeste dagene.

- I den meldingen henstiller vi foreldre om å være tilgjengelige og oppdatert. I løpet av festdagene i mai sender vi også ut et par påminnelser om dette, sier Kari Christensen ved enhet barn og ungdom. Lensmann Arne Henrik Ulvin er like krystallklar på at foreldrene må være synlige for sine ungdommer.

- Natt til 1. mai, kvelden 16. mai særlig, men også de andre langhelgene i mai, er ikke tidspunktet for ungdomsforeldre å reise bort og slå av telefonene, understreker Ulvin. Han er mest opptatt av de glade mai-dagene skal bli nettopp det.

- Foreldrene burde egentlig vært litt ute og kjent litt på hvordan det er utenfor dørene. Det er stort sett veldig ok å være sammen med ungdommene. Og for all del; Ungdommene har aldri vært bedre enn nå, men så har vi noen som ødelegger for de mange, sier lensmann Ulvin