Ved Stjørdal bosenter har mange av beboerne gjennomført 70+-undersøkelsen, som gjøres for aller første gang.

- For mange er det stas at de får denne ekstraundersøkelsen. Derfor vil de som klarer det gjerne være med på HUNT4-undersøkelsen og 70+, sier Husby og Andersen.

- Hvorfor ikke, er det gode svaret fra 87-åringen Reidar Bekkavik da jeg spør om hvorfor han ønsker å være med på HUNT4.

Tester med et smil

Godt assistert av de to HUNT-damene gjennomfører Reidar Bekkavik både test av gripeevnen og balansetest. Smilet er på plass, det samme er selvironien og innsatsviljen er stor.

- Det er vel ingen som har strøket ennå, sier en smilende Bekkavik henvendt til Husby og Andersen.

Ingen stryker, og alle får være med på de undersøkelsene de ønsker og er i stand til å klare.

- Det var en del rare spørsmål, men man prøver så godt man kan da, sier Bjørg Røkke Olsen (85). Hun er faktisk debutant i HUNT, mens Bekkavik iallfall har vært med på to HUNT-undersøkelser tidligere.

- Nå kan de forske på dere over hele verden, sier Unni Husby til de to bosenter-beboerne, som synes det både er spennende og artig å være med.

Reisende i HUNT4

Unni Husby og Laila Andersen jobber til daglig ved Stjørdal bosenter, men da de ble spurt om å være HUNT´ere ved bosentre og hjemmebesøk var det lett å si ja.

- Dette er annerledes dager enn vi er vant til og veldig spennende å være en del av. Vi må vel bare innrømme at vi ikke visste helt hva vi gikk til, men vi finner ut av det etter hvert, sier de to sykepleierne.

Nå er de reisende i 70+-undersøkelser for HUNT4. Starten har de gjort i Halsen sone. De har undersøkt bosenter-beboere, men skal også ut på hjemmebesøk.

- Hjemmesykepleien informerer om at hjemmebesøk er en mulighet, og finnes det noen i Stjørdal over 70 år, som ikke er i stand til å komme seg til feltstasjonen er det mulig å ta kontakt med oss. Vi setter pris på at pårørende følger med på informasjonen som de eldre får i posten. Mange av de eldre har nok lyst å delta hvis de får spørsmål om det, tror Husby og Andersen.

Oppsamlingsrunder

Etter Halsen sone forflytter de seg til de andre sonene og bosentrene i kommunen, og også Halsen sykeheim.

- Innkallingsplanen til HUNT4 følger valgkretsene i Stjørdal og vi følger også denne så langt som mulig. Etter hvert vil vi ta noen «oppsamlingsrunder», så hvis det finnes noen i sonene hvor vi allerede har vært som ønsker å delta på 70+, så skal vi stort sett få til det, lover de to HUNT-damene. Fra og med denne uken har de fått selskap av sykepleiestudenter som er HUNT-sertifisert, slik at kapasiteten er økt.

Deler opp

Beboere ved bosentrene og hjemmeboende som får HUNT4 på besøk er ikke de som er i best fysisk form. Derfor er det, særlig ved bosentrene, mulighet til å dele opp undersøkelsen.

- De får være med på det de klarer. Dagsformen kan variere og da er det greit å kunne utsette noe av undersøkelsen. Og er det enkelte ting de ikke ønsker å være med på, så er det selvsagt helt greit. Alt i HUNT4 er frivillig så det er helt opp til deltakeren, men samtidig er det viktig og spennende at denne aldersgruppen er med på en utvidet undersøkelse, sier Unni Husby og Laila Andersen.

- Ta kontakt!

Dersom du er over 70 år og ikke er i stand til å oppsøke feltstasjonen i Kjøpmannsgata for å gjennomføre undersøkelsen oppfordrer de to «omreisende» HUNT-sykepleierne at de, eller pårørende, tar kontakt med HUNT4. De to kan også kontaktes direkte på telefon 488 87 327 eller 488 87 301.