Ved siden av det ordinære konferanseprogrammet var det lagt inn et besøk på festningen med orientering om krigshandlingene på Hegra Festning og omvisning i festningsanlegget. Til slutt kunne festningsvenn og bevillingshaver Morten Granås også la deltakerne få smake på tradisjonelt øl med en smak av einer.

Helseberedskapskonferansen er en årlig nasjonal konferanse. Formålet med konferansen er å skape en møteplass spesielt for alle som arbeider med beredskap i helse- og sosialsektoren. Dette er en viktig utvekslings- og kontaktarena.

Målgruppe er ledere og beredskaps­ansvarlige i helse- og omsorgs­forvaltningen, regionale helseforetak, helseforetak, fylkesmenn og kommuner. Andre med interesse for området er også velkomne.

Den nasjonale helseberedskapskonferansen arrangeres i år i samarbeid mellom Helsedirektoratet, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helse Midt.

Helsedirektør Bjørn Guldvog leder Helseberedskapsrådet. Han åpnet konferansen med å snakke om tettere sivilt-militært samarbeid og planlegging i helse- og omsorgssektoren.

Deltakerne fulgte spent med i den livfulle beretningen om festningen. De fikk høre om verdien av det kvinnelige innslaget ved Anne Margrete Bang som var på festningen sammen med alle mennene. Her fikk de som i dag jobber med beredskap se hvilke sanitærforhold som rådde under krigen.

Omviserne ga kreditt til kokken Arnold Evensen som også var kjent for å skape litt humør blant soldatene i en tøff hverdag. Dessuten serverte han frokost både kl. 05.00 og 08.00. Kampene på festningen kunne bli ganske harde. Tyskerne slapp 2000 bomber over festningen. Forsyningene ble avgjørende.

5. mai måtte Major Holtermann og hans mannskaper kapitulere for den tyske krigsmakten. 190 soldater sang «Ja, vi elsker» før de overga seg til den tyske krigsmakten.

Helsedirektør Bjørn Guldvog gjorde et poeng av hvor nært oss krigen ligger. Han takket for omvisningen og en uforglemmelig opplevelse.

- Dette besøket vil vi alltid huske!

 Espen Nakstad er overlege ved Oslo Universitetssykehus. Han synes det var gøy å besøke en del så spennende del av Stjørdal som hans farfar, rektor Odd Nakstad aldri tok han med til.