- En ny idrettsgren har sett dagens lys i dalføret, sier Bjarne Vestmo, en av ildsjelene bak nyvinningen.

Nylig gjennomførte Stjørdal Petanca sitt første treff på en midlertidig bane ved Halsen ungdomsskole. De fleste deltagerne spiller ofte petanca i Spania, hvor de har boliger under palmene. Men av kjente grunner er det blitt vanskelig å reise dit den siste tiden, og uansett foretrekker mange norsk sommer fremfor spansk hete.

- Tidligere somre er det blitt arrangert enkeltkonkurranser også i hjemlandet, men nå blir det mer regelmessige opplegg i Stjørdal. Det er også håp om en mer tilrettelagt petancabane enn grusørkenen ved skoleanlegget, hvor det til høsten kommer an brakkerigg i forbindelse med bygging av ny skole, sier Vestmo.

87-årige Per Aune var blant de beste i den første konkurransen i regi av Stjørdal Petanca.

Ligner boccia

Petanca er et spill som ligner mye på boccia, som kanskje er mer kjent for mange. Mens boccia spilles med trekuler og egner seg på plengrass, brukes jernkuler i petanca som spilles på grusbaner.

- Spillet egner seg for folk i alle aldersgrupper nesten uavhengig av fysisk form. Også rullestolbrukere kan spille petanca. Stjørdal Petancas medlemmer pr. nå består av godt voksne folk, de fleste er pensjonister, sier den tidligere adresseavisjournalisten.

Utenfor Halsen ungdomsskole har ildsjelene laget fire provisoriske baner med hjelp av hyssing og spiker.

- Den provisoriske petancabanen var tydeligvis i veien for noen. Alle fire banene er i alle fall fjernet de siste par dagene før sist helg, så vi må lage nye før neste treff. Hyssing og samtlige spiker er borte vekke. Ingen stor kostnad, naturligvis, men like fullt litt irriterende. Vi prøver igjen, og nå også med malingspray. Forsvinner banene enda en gang, må vi kanskje gi opp og håpe på en permanent bane neste år, sier Vestmo.

Ikke vin til vinneren

Petanca er organisert i Norges Idrettsforbund og det arrangeres verdensmesterskap, men det er knapt noen i Stjørdal med ambisjoner om konkurranser på så høyt nivå.

- Lokalt handler det mest om å treffes i et trivelig miljø, sier han.

I Spania avsluttes treffene med et glass vin eller en kald øl, og vinflasker utdeles til dagens vinnere.

- Det er uaktuelt her til lands, men kaffe og nybakte boller er også grei servering etter endt dyst, sier Vestmo, som opplyser at det blir flere konkurranser utover forsommeren.

Resultatlisten viser at høy alder knapt er noen hindring for bra resultater. Halvparten av de aller beste denne gang er over 80 år, og ingen av deltagerne var under 70.

- Men alle damene ser ut som de kun er halvparten så gamle, fastholder Vestmo.

Resultater fra første konkurranse: 26 poeng: Per Aune, Eldbjørn Kvernland, Thea Grande, Bjarne Vestmo, Sigrid Hegre, Steinar Gjersvoll. 24 poeng: Greta Fornes, Petra Dybvasskog. 20 poeng: Elisabeth Overvik, Ruth Fiskvik, Steinar Frich Olsen, Åslaug Strømsnes. 15 poeng: Halvard Loe, Einar Strømsnes. 7 poeng: Svein Fiskvik og Johan Petter Dybvasskog.