Seks av de ruvende trærne har behov for vedlikehold innen ett år, og fem innen tre år. De øvrige ti trærne har også fått hver sin helseattest eller tilstandsrapport med forslag til trepleie.

Det sto en kirke ved Tinghaugen trolig fra omkring år 1100. Dagens kirke, som er eid av Fortidsminneforeningen, anslås tilbake til år 1500. Til 1862 var dette hovedkirke på Frosta.

Inn i «kjerkbenken»

Noen tre har flettet røttene inn i og under muren rundt Logtun kirke kalt «kjerkbenkenn». Tilstanden og tiltak for å bevare den er også utredet. Flere trær har vokst med greiner og stammer over kirken, og der personer skal gå, og så voldsomme er dimensjonene at det som plutselig kan falle ned, kan skade både folk, og kirken.

Nå trengs tiltak for at flest mulig av trærne fortsatt skal ruve rundt Logtun kirke.

21 trær

Roger Berg og Åse Reistad i Trøndelag Trepleie har vurdert tilstanden til de 21 trærne. De har foreslått konkrete tiltak på bakgrunn av sin aboristfaglige kompetanse.

Området rundt kirken er registrert som viktig parklandskap i Miljødirektoratets naturbasekart. Trærne er en vesentlig del. De skal tas best mulig vare på.

Trepleierne skal samarbeide med murer Viggo Ballo om vedlikeholdet.

Røde gule og grønne trær

Hvert av de 21 trærne har fått sin tilstandsrapport. Seks har fått fargekode rød og behov for akutthjelp innen ett år. Fem fikk gul fargekode med behov for tiltak innen tre år.

De ti øvrige trærne har også behov for vedlikehold.

De eldste er to av sorten ask som anslås til å være opptil 170 år. To platanlønner er opptil 150 år.

Med grundig utredning av tilstanden til trærne og muren rundt Logtun kirke vil vedlikeholdet nå bli håndtert.