Varmed.no er et samarbeid mellom Stjørdal, Meråker, Tydal, Selbu og Frosta. Målet for prosjektet er å synliggjøre fritidsaktiviteter for innbyggerne, ved å samle alt på ett og samme sted.

- Vi har kartlagt lag, foreninger og organisasjoner fra hele Værnesregionen. Mange vet ikke hva som finnes, og vi har sett et behov for å vise frem hva de ulike kommunene kan tilby. Drømmeaktiviteten kan finnes i nærområdet, uten at man vet om det, sier prosjektleder Kari Jørgensen.

Nå håper prosjektgruppa at lag og foreninger kan bidra ved å registrere seg.

- Vi oppfordrer lag og foreninger til å registrere seg, også de mindre, mer unormale. Vi når ikke alle lag per i dag, men det gjør vi hvis alle registrerer seg på siden. Det er en fin mulighet for organisasjonene til å vise hva de har å tilby, forteller Jørgensen.

De presiserer at siden er under utvikling, og tar gjerne imot tilbakemeldinger på hva som fungerer.

Vil gi unge tilhørighet og mestring

Prosjektet er en del av den nasjonale satsingen «Program for folkehelsearbeid i kommunene», og samarbeider med en rekke forskningsinstanser. I Værnesregionen er hovedfokus psykisk helse blant barn og unge. 4,5 millioner kroner er bevilget prosjektet.

- Den psykiske helsen har blitt dårligere over tid, og flere opplever blant annet ensomhet. Samtidig frafallet i deltagelse på fritidsaktiviteter økt, forteller Jørgensen.

Hun forklarer at det å delta i en aktivitet som oppleves meningsfull, gir tilhørighet og mestring.

- Tilhørighet og mestring er to hovedfaktorer for en god, psykisk helse. Vi ønsker med dette prosjektet å bidra til at barn og unge finner en slik arena, gjennom å delta på minst en aktivitet de liker i uken, opplyser Jørgensen.

Ønsker å utjevne sosiale forskjeller

Siden er enkelt og oversiktlig, med flere valg for å spesifisere søket. Velger man håndball vil man få opp informasjon om aktiviteten, hjemmeside og kostnader med mer. Siden er oversatt til 18 forskjellige språk.

- Det er en samlet aktivitetsportal over hva som finnes i de ulike kommunene, sier Siri Bones fra frivilligsentralen.

I tillegg til bedre den psykiske helsen, skal prosjektet også bidra til å utjevne sosiale forskjeller ved å gjøre det enkelt å finne billige og gratis aktiviteter. Prosjektet er henger derfor også tett sammen med BUA.

- Vi er også interesserte i de mindre og litt uvanlige aktivitetstilbudene. Hvis noen i Tydal er opptatt av artsfiske, kan det vise seg at det finnes en egen forening for nettopp det i en av nabokommunene, sier Kari Christensen fra Stjørdal kommune.

På sikt håper prosjektgruppen også høre med ungdommer hva de mener mangler av aktiviteter, og forhåpentligvis bistå i arbeidet med å opprette et tilbud.