Flere trønderske gutter og menn, mellom 14 og 35 år, har den siste tiden blitt lurt til å sende nakenbilder eller til å onanere på webkamera for det de har trodd har vært jevnaldrende jenter.

Det skriver politiet i Trøndelag i en pressemelding onsdag.

Politiets nettpatrulje i fylket har de siste ukene mottatt et titalls henvendelser med slike saker. Guttene og mennene skal ha trodd at de har chattet med jevnaldrende jenter, mens de egentlig har chattet med organiserte kriminelle, opplyser politiet.

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy.

Sakene er registrert i flere kommuner i Trøndelag, og politiet ber nå gutter og menn være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv.

– Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Kjønnøy.

Politiet ber folk som har blitt utsatt for seksuell utpressing på nett om å ta kontakt med politiet, og om å snakke med noen man stoler på. De presiserer at politiet ser alvorlig på dette.

– Det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Kjønnøy.

Politiet har følgende råd:

Forebyggende råd:

  • Ha et bevisst forhold til hva du deler

  • Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier

  • Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle

  • Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat chat

Om du er utsatt:

  • Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav

  • Snakk med en voksen og få hjelp

  • Anmeld saken til politiet