Eirin Berg (21) fra Stjørdal er landslagstrener for U17-guttene til Zambia. Nå har håndballguttene vunnet første steg av VM-kvalifiseringen.

- Det å være 21 år, jente og stå med en gullmedalje for å ta de zambiske U17-guttene til topps i IHF Trophy Games er så stort, sier en sprudlende glad Eirin Berg.

For aller første gang vant Zambia denne turneringen og det med en trøndersk jente som sjef på trenerbenken.

- Hva nå?

- Det at vi vant IHF Trophy Games for sone 6 og 7 i Afrika gjør at vi er kvalifisert for neste fase der vi møter vinnerne fra de andre sonene. Fra den kvalifiseringen går de beste lagene videre til ungdoms-VM, forteller Eirin Berg.

Bratt karrierestige

Hun reiste til Zambia i august som en av tolv idrettsfrivillige nordmenn som er med i Idrettens fredskorps. Eirin Berg visste ikke stort om opplegget før hun dro, annet enn at hun skulle jobbe for det zambiske håndballforbundet. Det har hun gjort og hun har altså endt opp med å være landslagstrener for guttene på 17 år. Litt av en opplevelse forteller hun.

- I hele april har vi vært på landslagssamling med guttene, så har bodd sammen med dem på en lodge. Vi har trent to ganger daglig så det har vært mye jobb. Det har vært utrolig gøy, men også ganske mye frustrasjon. Iallfall når du som trener får vite samme dag som vi skal spille at styret har prestert å skrive navnene på spillerne feil på spillelisten, noe som gjør at fem av mine beste spillere ikke fikk spille turneringen, forteller Eirin Berg om en håndballhverdag litt annerledes enn den norske.

Passkaos

Passene til spillerne var heller ikke klare til første kamp, og disse måtte leveres inn før andre kamp startet for at laget i det hele tatt skulle få spille.

- De kom ett minutt før kampen skulle starte, sier Berg.

Men håndballopplevelsen og alle opplevelsene ellers omtaler hun som utrolig.

- Det har vært utrolig artig å jobbe med dette laget. Et helt nytt lag der så og si ingen har spilt en ordentlig kamp før. Da blir det litt av en opplevelse å få spille med ordentlig dommere, tilskuere, innmarsj og ikke minst en medaljeseremoni, forteller Eirin Berg.

Selv har hun fokusert mest på trenerjobben som hun tydeligvis har taklet veldig bra.

- Selv har jeg hele tiden fokusert på utviklingen til spillerne. Vi har trent veldig mye teknikk og lite taktikk, så jeg hadde aldri i verden trodd at vi skulle vinne denne turneringen.

Erfaren 21-åring

Eirin Berg har vært en del av håndballmiljøet i Stjørdal i mange år, både som spiller, trener og ikke minst hjelpetrener for mamma Linda Nilssen.

- Dette har vært en veldig stor erfaring for min egen del. Det er første gang jeg trener et guttelag, og jeg hadde heller ikke så mye erfaring med kampledelse fra før. Derfor er det så utrolig artig når alt klaffer og vi sto der med gullet i hånden, sier Eirin Berg.

Trener på egen regning

Hennes program i Idrettens fredskorps avsluttes i juni. Neste kvalifiseringsrunde for de zambiske guttene er i september.

- Jeg må ta en vurdering om jeg kan reise ned på egen regning for å trene guttene fram mot neste runde. Det er jo for dumt å la en sånn mulighet glippe. Så hvis det lar seg gjøre så er det planen, sier en veldig fornøyd håndballtrener på 21 år.