Den store begivenheten nærmer seg med stormskritt. Om under tre måneder kommer det til å være tusenvis av speidere på åkrene til Rigmor Laanke.

De har det meste klappet og klart, den rutinerte duoen Arnt Bjørkhaug fra Rognes og Bjarne Kristian Sveås fra Singsås. De har ansvar for det tekniske under den store speiderleiren Futura som skal arrangeres i Lånke fra 30. juni til 7. juli i år. Foreløpig har de et veldig rolig og avslappet forhold til det meste.

- Speiderne kan ikke akkurat komme i morgen, men når det lir mot juli skal det være veldig greit her, sier Sveås. Gauldals-duoen har tiårig erfaring med det tekniske arbeidet før, under og etter en stor speiderleir. Nå gleder de seg til å komme til Lånke på litt mer «fast basis».

- Her har vi jo å gjøre med den beste og enkleste grunneieren vi noensinne har vært borti, sier Bjarne Kristian Sveås og skryter hemningsløst av velviljen de har møtt fra Rigmor Laanke.

Stordag under leiren

5.000 speidere, fullt leirområde, scene og mer til skal på plass på Laanke-gården. Speiderleiren disponerer 140 mål, og alt kretser rundt gården til Rigmor Laanke og Lånke skole. I sju døgn skal KFUK- og KFUM-speidere fra hele landet, og mange europeiske land ha det artig og sosialt og lærerikt sammen, rett utenfor trappa til Rigmor Laanke. Det gleder hun seg til.

- Så klart jeg gleder meg. Jeg trengte ikke lang tenketid på dette. Jeg har selv hatt mye glede av å være i speidermiljøet i mange år, sier Laanke. De har måttet planlegge driften på gården de siste to årene for å gjøre den klar til storleiren.

- Vi måtte legge om fra korn- til grasdrift for to år siden, for at vi skulle få til en ordentlig bunn på åkrene.

- Så er det jo ikke mange som får 5.000-6.000 gjester på 70-årsdagen sin heller, smetter Bjarne Kristian Sveås inn og lover at dagen skal markeres med dunder og brak.

Ønsker seg en regndag

Arnt Bjørkhaug er sjef for den tekniske komiteen under Futura, som leiren heter. Han tar med seg sine mannskaper til Lånke i god tid før leiråpning 30. juni. Da skal det bygges leir for harde livet, og da har de med seg noen skikkelige arbeidsmaurer.

- Det er bestandig en maurgjeng på en leir. Det er rovere som kommer fra hele landet, som hjelper til med det praktiske både før, under og etter leiren. Å bygge et leirområde for en så stor leir som dette krever mye arbeid, sier Bjørkhaug.

Alt skal bygges, og legges til rette for å tåle alt som måtte komme fra værgudene. Alle håper vel på sju dager med sol og sommer, - bortsett fra grunneieren.

- Det er best med sol, men det skal være en skikkelig regnskur en dag. Ungene må lære seg å ha bruk for regnklær og støvler, sier Rigmor Laanke.