Lærerne og de ansatte finner tydelig på mye kreativt på Skogn Folkehøgskole. Elevene ender opp med å gjøre ting de aldri hadde kommet på å gjøre på egen hånd. Et eksempel av mange er den litt ekle og klissete «gjørmedagen».

- Det er ikke hver dag man tenker at man vil rulle seg i gjørma, men her gir det liksom mening. Det å bryte A4-reglene, og legge leksene litt på hylla er rett og slett bare herlig, sier Andrea Lundamo Tangen fra Stjørdal. Mange ungdommer som søker på folkehøgskole velger å søke til andre deler av landet. For Andrea var den viktigste faktoren at linja og skolen føltes riktig.

- Min mamma angret veldig på at hun ikke gikk på folkehøgskole, etter at en venn anbefalte dette på sterkeste, var jeg ikke i tvil. Jeg hadde lyst å være rundt nye folk, finne på morsomme aktiviteter og bli mer selvstendig gjennom det å bo hjemmefra, sier Andrea som nå tar en fortjent liten juleferie.

KREVENDE FOTOMODELL: Det er lett å bli distrahert når man lærer om fotografering av dyr. Kalver står sjelden i ro når bilder skal tas, heller ikke på Skogn.

Fant raskt tonen på Skogn Folkehøgskole

Det er flere forskjellige linjer å velge blant på skolen som ligger ikke langt fra papirfabrikken i sentrum på Skogn. Her møter man folk med forskjellige interesser og bakgrunn. Skolen har ikke en typisk definert profil, men blant flere mål er det å bli kjent med andre uansett bakgrunn eller hvor de kommer fra. Det byr igjen på interessante samtaler og utvekslinger.

- Kan du si noe om valgfrihetene dere møter på skolen i gamle Nord-Trøndelag?

- Her på skolen kan noen fra jaktlinja prate om vegetarisk mat sammen med de fra livslinja. Når det gjelder mat må det også nevnes at vi får mye god og variert mat på skolen. Da er det greit at det er åpent treningsrom på skolen slik at ting blir litt balansert, fra munn til trim, for å si det sånn, smiler Andrea. Hun synes det er greit at møtet med også andre kulturer kan gi henne refleksjoner i skoletiden. Til tross for at Andrea gjennom året har opplevd mye gøy, deler hun ikke oppfatningen av at folkehøgskole betyr et «friår» der man ikke oppnår noe spesielt. Tvert imot er dette året meget givende og lærerikt.

- Etter bare noen uker på skolen hadde jeg lært mer om foto enn jeg gjorde i hele den videregående skolen. Her får jeg muligheten til å eksperimentere med ulike teknikker med kamera. Vi drar også ut på utflukter sammen. Det morsomste faglige jeg har opplevd så langt, må være timene i mørkerommet. Det høres kanskje rart ut at det helt mørke rommet er spennende, men når resultatene kommer frem på negativer og fotopapir er det som om noe fødes på ny. Det å jobbe på denne måten er helt nytt for meg. Fremover skal vi ha nye utstillinger og lage vår egen fotobok, sier Andrea.

SELVBYGDE KAMERAER: Fotolinja på Skogn Folkehøgskole viser her frem sine fungerende kameraer bygget av skoesker. Andrea er nummer to fra høyre med gul og sort eske.

Et sted for personlig vekst

På folkehøgskole bor elevene sammen på internat. Elevene bor på tomannsrom og plasseres på større og mindre avdelinger. Dette er en oppskrift for personlig vekst ifølge Andrea.

- Det å bo tett sammen krever mye av et menneske. Man må selv ta ansvar for miljøet og jobbe for at alle, inkludert en selv skal ha det bra. Gjennom fokus på inkludering bidrar vi alle sammen til å skape miljøet og kulturen på skolen.

- Hva med fritid på en folkehøgskole, hva skjer i denne tiden?

- Det er aldri kjedelig. Vi blir inspirert til å finne på egne ting på kveldene, eller å invitere med andre gjennom facebook-gruppa vår. Noen vil kanskje ha egentid for å lese en bok. Da er det helt ok å gjøre det. I november dro fotolinja vår til Paris hvor vi besøkte fotomessen Paris Photo, Louvre-museet og andre kjente turistmål. Dette har vært et av høstens høydepunkter. Studieturen til Paris var veldig bra. Det faglige opplegget var lærerikt og vi fikk også fritid til å utforske på egenhånd. Dette ga meg inspirasjon til å fotografere videre. Det ga meg også en gyllen mulighet til å teste ut gatefoto, eller urban fotokunst, noe jeg har ønsket å jobbe med en stund.

- Dere reiser fra Værnes og fra Skogn. Hva venter over nyttår av reiser?

- Til våren drar klassen vår på sin andre studietur for året. Denne gang flyr vi til USA og San Francisco hvor vi leier bil og besøker ulike mål langs vestkysten. Jeg har allerede planer klare for hva jeg vil fotografere. Denne gang skal det bli flere kulturbevisste bilder. Det virker som om at det er store kontraster mellom amerikansk og norsk kultur, og det ønsker jeg gjerne å fange i mine bilder.

Linje i konstant endring med utstilling

Fotolinja på Skogn Folkehøgskole ble startet opp i 2016 og linjelærerne Dan Skjæveland og Héctor Hernández Rosas, jobber hvert år med å forbedre linja gjennom ulike tiltak. Nytt for skoleåret 2020/2021 er at studieturene legges til San Francisco og New York.

- Vi har ønsket å legge opp til en studietur som er mer relevant for undervisningen. Institusjoner i New York har spilt en stor rolle i å bygge opp statusen til fotografiet. Det finnes en rekke interessante steder å besøke her. Nytt for 2020 er også at messen Paris Photo utvides til New York. I tillegg er det mye å fotografere, teste ut og ikke minst oppleve på en slik tur, sier lærer Dan Skjæveland.

- Hvordan profilerer dere fotokunsten fra elevene?

- I år prøvde vi oss for første gang med et større prosjekt på høstsemesteret. Hver enkelt elev måtte definere et tema de ville jobbe med. Resultatet skulle stilles ut på hele skolen. Dette ble en suksess og noe vi viderefører til neste år. Målet vårt er at vi skal fortsette å jobbe for å være det naturlige valget for den som vil ha en helhetlig fotoutdanning, enten man starter som nybegynner eller man allerede har mye erfaring, sier lærer Hector. Til tross for eksotiske studieturer, varierte valgfag og en ny tilnærming til foto, er det noe annet Andrea tenker på når hun blir bedt om å oppsummere hva som gjør skoleåret så bra.

- Det beste med skolen er definitivt folkene! Etter to uker føler du at du har vært her i tre måneder. Man blir så godt knyttet sammen og alle hjelper hverandre. Jeg viste ikke helt hva jeg skulle forvente, men jeg kunne ikke spurt om noe bedre.

- Betyr dette at du kan anbefale folkehøgskole til andre?

- Alle burde ta seg et år på folkehøgskole. Det blir sagt at det er et magisk år, men det er faktisk en opplevelse man ikke vil gå glipp av. De fleste har nok av tid foran seg til å jobbe og studere, så ta deg et år på folkehøgskole først, sier Andrea Lundemo Tangen fra Stjørdal.