Nettredaksjonen

Av Arne Brunes

Da ekteparet så Halloween komme, fikk de en idé om selv å få til å produsere den flere kilo tunge oransje grønnsaken.

- Vi så et marked og fikk etter hvert en avtale med Bama. Den første spiren ble sådd for 14 år siden, men det er først for fire fem år siden at etterspørselen virkelig har satt fart. Her handler det om å levere et godt produkt og størrelsen på gresskarene varierer i hovedsak mellom tre og sju-åtte kilo. Innen siste oktober skal vi levere noe sånt som hundre tonn, det vil si i overkant av tjue tusen enheter, sier Tor Henrik Viken.

- Første november er etterspørselen borte, beretter han, som har yrkesbakgrunn i Stjørdal og omegn forsøksring, senere Norsk Landbruksrådgiving.

Tor Henrik Viken forteller at all innhøsting av gresskar foregår manuelt og at det bør være oppholdsvær.

Klima i grenseland

I et sydvendt areal på 70 dekar er opptakingen av gresskar i full fart. Kasse etter kasse bringes til gards. I overkant av ti rutinerte sesongansatte gjør en formidabel jobb og biler fra Bama kan hente og bringe ut til de ulike destinasjoner. Kari og Tor Henrik Viken er svært fornøyd med årets vekstsesong.

- Til produksjon av gresskar trengs god varme. På Frosta er vi i grenseland for å få dette til. Opptakingen må foregå i oppholdsvær. Det er vanskelig å lagre gresskar siden de har et stort vanninnhold, og det er lite som skal til for å få råte. Det er kjempenøye. Vi er eneste leverandør nord for Dovre, og gresskar skal kunne etterspørres hos alle Rema-kjøpmenn fra Molde til Finnmark, sier de.

Mange bruksområder

I Norge er det fire produsenter i stor skala, der de tre andre er lokalisert på Østlandet. Det er kvoter og kvalitetskrav, og det er godt samarbeid mellom de fire. Gresskar er i første rekke mat, selv om Halloween gir mest blikkfang.

- Det er jeg som i første rekke står for markedsføringen. For lenge siden fantes noe, og da i første rekke til sylting. Produktet ble borte, men er nå for full fart tilbake. Vi ser at interessen er økende og det finnes mange spennende oppskrifter, og Bama er flinke med informasjonsmateriell. Restauranter har også fått øynene opp for denne sunne grønnsaken, forteller Kari Helga Viken.

Fra gårdsbua på Viken Midtre er det mulig å få kjøpt gode grønnsaker. Kari Helga Viken sier at etterspørselen etter hokkaidogresskar er stor.

Ettertraktet lavkarbo

Gresskar såes i veksthus og settes i jorda rundt grunnlovsdagen. Ei frostnatt må ikke forekomme. Tor Henrik forklarer at det plantes med 75 centimeters avstand i lengderetningen og bortimot to meter mellom radene. Gresskar er avhengig av gode dager og vokser veldig raskt. Halloween-gresskar er mest iøynefallende, men nå har det kommet spennende matgresskar.

- Vi har både grågresskar og hokkaidogresskar. Mange med utenlandsk bakgrunn etterspør produktene siden de er vant med gresskar fra sine heimland. I vinter ble vi nesten nedringt siden hokkaido skulle vise seg å være et godt lavkarboprodukt. Gresskarfreeze smaker nesten som søtpotet, og vi ble tomme på lager av hokkaidogresskar, forteller Kari Helga Viken.

Gode utsikter

Nå er driverne på Viken Midtre i den mest hektiske tiden av året. Det er nå sommerens vekstsesong kommer til syne.

- Grønnsaksesongen varer fra april til slutten av oktober. Vi har hatt utfordringer med mannskap slik de fleste har hatt, men har kommet brukbart ut av det. Vi føler å være à jour og håper på en fortsatt fin høst. Salaten tar vi opp helt til frosten kommer; dette er ei artig tid, sier Kari Helga, opprinnelig fra Brøttum ved Mjøstraktene.

Kari Helga Viken kan fortelle at mange ønsker å få tak i sukkermais.

Nytt nisjeprodukt.

Mens vi snakker om gresskar, ønsker Kari Helga Viken å vise fram en ny grønnsakplante. Ned mot sjøen er et areal med sukkermais.

- Dette er svært populært, og mange kommer langveis fra for å kjøpe dette. Det er en svært kort sesong. Sukkermais kan fryses rett ned, og har en holdbarhet på en ukes tid i kjøleskap. Vi selger dette fra grønnsaksbua på gården eller Reko-ringen i Trondheim. Jeg vet ikke om noen andre som tilbyr akkurat dette, og det er en kuriositet. Maiskolbene kokes i fem minutter, og smaker fortreffelig med salt, pepper og godt smør, perfekt, sier den innovative grønnsaksprodusenten.

La om produksjonen

For åtte år siden fant Kari Helga Viken ut at jobb utenfor gården ikke lot seg kombinere med hektiske dager med grønnsakproduksjon. Hun er utdannet sivilagronom i husdyrfag og har jobbet innen kraftfôrbransjen. Først i Norgesfôr og senere i Felleskjøpet. Hun har jobbet med forsøk og utvikling av kraftfôr til svin og fjørfe. På Viken Midtre har det vært kyllingproduksjon.

- For fire år siden fikk jeg forespørsel om å starte med produksjon av egg med full konsesjon fra Nortura i stedet for kylling. Det passet utmerket siden driftsbygningen var alt for liten til å nå opp i konsesjonsgrensen for kylling. Eggproduksjon er mitt domene, forteller en travelt opptatt gårdbruker.

Betydelig volum

Viken Midtre driver stort med grønnsaker, og bruker et areal på 450 dekar til forskjellige produksjoner. Gresskar er en stor næring, men et stort volum ligger i ordinære varer som gulrot, kålrot og isbergsalat. Isbergsalat var det store blant befolkningen før tusenårsskiftet.

- Det ser nå ut til at nedgangen har flatet ut og vi har jevn levering, sier Tor Henrik Viken.

Gulrotproduksjonen er betydelig med leveranse på 300 tonn.

- Gulrot dyrkes bare et år på samme skifte, og vi kommer tilbake til samme om anslagsvis sju år. Vi leier en del jord i stjørdalsføret og der er det godt egnet areal med elveavsetninger og forholdsvis steinfritt, forklarer han.

Bama henter storparten av gårdens produksjon i volum, men en betydelig mengde selges via Reko-ringen og egen gårdsbutikk. En mye større gårdsbutikk enn dagens er under oppføring hos de kvalitetsbevisste og framoverlente gårdbrukerne på Viken Midtre.