Sally Haugen er utdannet sykepleier og ernæringsfysiolog fra Colorado i USA. Nå har hun gjort trønder av seg og startet egen praksis på Stjørdal. Haugen har jobbet som sykepleier på St.Olavs Hospital en periode, men vil nå satse på å veilede folk i ernæringsspørsmål. En mastergrad med hovedfokus på cøliaki og matintoleranse er nettopp avsluttet. -Ernæring er det jeg egentlig brenner for, og alltid vært interessert i. Personlig erfaring med sykdom og kosthold har også påvirket mitt yrkesvalg, sier hun.

Hva er riktig kosthold?

– Det finnes ingen fasitoppskrift, vi er veldig forskjellige og trenger ulike råd, poengterer Sally. Ren og ekte mat med naturlig sammensetning av virkestoffer er best for kroppen. Lettprodukter er ikke sunne, det som tas vekk av fett, må nødvendigvis erstattes av noe annet, som stivelse og sukker. Helmelk i stedet for lettmelk er viktig, spesielt til barn. Syn, hjernens utvikling og nervesystemet trenger fett. Vi er blitt fortalt at fett er farlig, at vi helst skal unngå det. Mange vrangforestillinger er blitt skapt, vi må få bort denne frykten. Naturlig metta fett og et sunnere forhold mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer er viktig for hjerte- og karsystemet, understreker hun. -Herdet fett og transfettsyrer er usunt, heldigvis begynner de å tas ut av matvarer nå. Industriell mat inneholder alt for mye raffinert sukker og tilsetningsstoffer. Et variert kosthold med mest mulig hjemmelaget mat er sykdomsforebyggende, sier Sally, - også kosttilskudd kan være til god hjelp, men maten er fundamentet. Hun anbefaler imidlertid daglig inntak av tran for alle.

Lavkarbo

Hva med lavkarbodietter, ett hett tema i tiden? -Lavkarbomat kan være bra for mange, men ikke nødvendigvis en diett som passer alle. Vi spiser alt for mye kornprodukter, som gir overskudd av karbohydrater. I tillegg har kornet blitt dyrka frem med større innhold av gluten gjennom tidene, noe kroppen vår ikke er tilpasset til å tåle. Jeg mener lavkarbokostholdet har for lite fokus på grønnsaker som en viktig del av måltidet, også forholdet mellom syre- og basedannende mat.  For mye syre i kroppen skaper ubalanse og sykdom.

Matkultur

Hvilke faktorer som påvirker helsa vår vet Sally Haugen mye om. –Vi må endre holdningen til matens betydning og få en bedre matkultur. Vi er lite villig til å bruke penger på kvalitetsmat, billig mat som er fort gjort å lage blir prioritert. Å nyte maten er også viktig, sitte ned og slappe av mens en spiser, stress påvirker næringsopptak og fordøyelse. Livsstilssykdommene kommer gjerne snikende over lang tid, noe vi kan forebygge ved økt bevissthet på bedre matkultur, ikke vente til en blir syk. Maten i dag har mistet mye av næringsstoffene, matproduksjonen er vesentlig forskjellig fra det den var for 30 år siden. Tilsetningsstoffer og kjemikalier i mat og miljø er stor belastning for kroppen, sier hun.

Veiledning og opplysning

Hvilke målgrupper retter du deg mot? -Tar i mot alle, de med vektproblemer, cøliaki, revmatisme, diabetes bl.a. Også de som har fått en diagnose som trenger kostholdsråd, mange opplever at de får for lite veiledning fra legen sin eller sykehus. Jeg kan vise til gode resultater for folk med matallergier og matintoleranse, som er et økende problem.  De som rammes har ofte prøvd mye på egen hånd uten å lykkes. Det kan være en frustrerende prosess å finne ut av hva man kan spise og legge om kostholdet. Jeg kan hjelpe folk i denne forandringsprosessen. En må ta små steg over tid, finnes ingen snarvei, en blir ikke frisk over natta, understreker Sally, som er opptatt av å finne grunnen til at en blir syk ved å få tak i historien om livsstil, mat, miljø, oppvekst, jobb og sykehistorien til den enkelte.

Sally Haugen har kontor i NTE-bygget på Stjørdal. Hun tar også oppdrag som foredragsholder på temaer innen kosthold og helse.