På årsmøtet til Sorte Grendalag høsten 1994 ble det vedtatt at det skulle gjøres en innsats for å rydde og merke en del gamle veier og stier i Sortasgrenda. Dette førte til at Sortasringen, med hele 20 km med merkede stier og tilhørende benker, gapahuker og rasteplasser, ble etablert. I dag er Sortasringen en anbefalt tur for hele familien, som med normalt tempo og nok av pauser tar noen timer å gjennomføre.

Løypa kan tas i flere etapper, og flott utsikt kan oppleves både fra Spigiln, Høgberget eller Paven. Grendalaget har gjort en stor innsats med å vedlikeholde turstien, og i 1998 fikk de belønningen i form av Stjørdal kommunes miljøpris. Vedlikeholdet av turstinettet har de siste 8-10 årene blitt drevet på dugnad, noe som har fungert veldig bra. Stikomiteen har dessuten skiftet ut en del av benkene som er plassert rundt løypa, og de nye benkene er både lettere og enklere enn de gamle. I dag er det både bord og benk på samtlige steder i Sortasringen der det er trimbok.

Blant de ulike toppunktene er Spigiln det aller mest populære. På en ordenlig godværsdag er det ikke uvanlig at nærmere 100 personer er innom toppen, hvor det er mulig å ta seg en pust i bakken og spise matpakken samtidig som man ser ned mot sentrum av Stjørdal. Paven, Øverskaret og Håndbåggåkleiva er de andre punktene med trimkasser, bord og benk, og også disse er vanligvis godt besøkt.