Ungdom er en aldersgruppe som lever under et stort press fra mange kanter. Slik kan mange også oppleve det som et press at de må bruke alkohol. Da er det veldig vanskelig å bryte ut. Derfor er det viktig at foreldrene har et klart standpunkt om at det ikke er lov til å bruke alkohol før fylte 18 år.

Foreldre setter grenser

Meldingen til foreldrene er klar: - Dere er kjempeviktige! Fordi det er dere som setter grenser! Mange foreldre tenker at «Det gikk jo bra med meg også, selv om jeg drakk før jeg fylte 18 år» Men det er helt uvesentlig for saken. Vi har et lovverk i dette landet som sier at ungdom under 18 år ikke skal nyte alkohol. Vi må ta et standpunkt i forhold til gjeldende lover: - Det er ikke lov med alkohol for ungdom under 18 år!

Sissel Overvik Uthus kjenner dette saksområdet veldig godt etter mange års arbeid innenfor dette saksfeltet. Hun kjenner argumentene og bortforklaringene. Hun vet også hvilke negative konsekvenser misbruk av alkohol kan få stikk i strid med alle intensjoner. Alkoholen er en sterk kraft.

- Jeg synes å merke en positiv utvikling når det gjelder bruk av alkohol. Det handler om at debutalderen er på veg opp. Det er bra. Stadig flere ungdommer avstår fra å drikke alkohol. Det er flere foreldre som setter denne grensa for ungdommen – veldig positivt!

Rusmiddelpolitisk handlingsplan har som mål at Ungdom under 18 år ikke skal ha tilgang til alkohol, dette er et mål vier stolt over Stjørdal kommune har vedtatt. Målet er også forankret i politiets satsing. Politiet kjører hjem ungdom under 18 år som er beruset.

18 års aldersgrense

Lånkehallen hadde 18 år på festen 5. juledag. Det er det vi ønsker å få til rundt omkring; rusfrie arrangement på lokalene. Nå har kommunen satt av 100.000 kroner som arrangører kan søke på til rusfrie arrangement. Det er et ledd i å få til rusfrie arrangement der det tidligere har vært offentlige fester med alkohol og rus.

De er viktig å skape alternativ når vi tar bort noe. Andre positive tiltak er åpne haller. For eksempel har Hegra åpen hall fredag kvelder. Dette er et foreldrestyrt tilbud. Vi husker 8. mars da FAU på Halsen U åpnet «After school-partyet». Det er mange tiltak for å nå målet, sier Sissel Overvik Uthus som er glad for alle positive bidrag.

- Det er veldig vanskelig å bryte ut fra det som oppfattes som gjengs holdning. Derfor er det viktig at foreldrene har et klart standpunkt om at det ikke er lov til å drikke alkohol før 18 år. Foreldrene er kjempeviktige og det er de som må sette grensene. «Det gikk bra», kan være reaksjonen etter en fest. Men det er uvesentlig for saken. Vi må som foreldre ta et standpunkt. Loven sier klart at ungdom under 18 år IKKE skal nyte alkohol. Med ungdom i huset er det viktig at foreldrene er tilgjengelige for kjøring og henting på helg. Det er en god investering, sier Sissel Overvik Uthus.

En langer i lovens forstand

- Motsatt av å sette grenser er det andre foreldre som heller sender drikkevarer med sine unge, håpefulle: «Da vet vi hva de drikker», er argumentet. Men det er ingen garanti mot at de likevel ikke får i seg uheldige drikkevarer. Og da sier du samtidig at det er greit å drikke. Her mener jeg at foreldre trår litt feil. Det er mange som har denne meningen.

- Det er forsket mye på bruk av alkohol. Hva sier forskningen om dette?

- All forskning viser at det er ikke slik. De unge drikker mer i tillegg til det de har med hjemmefra og får signalet om at det er greit å drikke. Det er uheldig. For det betyr at vi setter oss over loven. Når du sender alkohol med ungdommen, er du en langer i lovens forstand. Foreldrene ønsker ikke å være en langer. Men i praksis er de det, sier Sissel Overvik Uthus.

Rusfritt 16. mai

Politisk er det vedtatt at Stjørdal kommune skal arrangere et rusfritt arrangement for ungdom 16. mai. Det er slått fast i rusmiddelpolitisk plan. Det er satt av penger til dette arrangementet. Men det er en utfordring å skape tilbud om et alternativt arrangement nettopp på denne dagen. Stjørdal kommune har prøvd før og hadde de siste arrangementene i 2007/8. Da nådde vi ikke målgruppa vi ønsket på arrangementet. Det var fokus på å heve debutalder med et rusfritt alternativ. Vi fikk et arrangement med svært unge deltakere. Det var de yngste før konfirmasjonsalder som kom.

For å nå de rette aldersgruppene handler det om å skape en kultur for alternativ rusfrifest 16. mai. Politikerne tar utfordringen og bevilger penger. Ungdommene må være med og skape arrangementet sammen med oss. Ungdomsrådet er engasjert i saken som en viktig samarbeidspartner. Det er også kontakt med ungdommer på Ungdommens Hus. Det er nøkkelen for oss. Vi må høre på ungdommen.

Vi har god erfaring med at vi lettere når ungdommen når de er involvert. Da kan vi skape det de ønsker. Ungdomsrådet er viktig i dette arbeidet og har gjennomført en konferanse med fokus på rusfrie arrangement. Da kom mange forslag på hva ungdom ønsker seg. De det fleste ønsker seg er en konsert med kjente band. Men da går pengene også veldig fort. Vi har landet på å skape et arrangement for ungdom denne dagen.

Sissel Overvik Uthus er enhetsleder barn og ungdom og kan allerede se tilbake på mange år som har gitt nyttig erfaring innenfor dette feltet: - Jeg begynte som koordinator på Ungdommens Hus i 2003.. For tre år siden startet jeg i denne lederstillingen. Jeg har fulgt med i utviklingen og sett utfordringene.

Jeg leder en spesiell enhet med fokus på forebyggende arbeid og tidlig intervensjon. Tjenester i enheten er: Ungdommens Hus, Ungdomskontakten,  Familie – teamet, SLT – koordinator, Tirsdagsklubben, Klubben, veileder ungdomsrådet, barnetalsperson i plansaker og MOT.

Fokus i enheten er forebyggende arbeid og lav terskel for å få hjelp Det er ingen lov som sier at du skal ha en slik enhet, men politikerne i Stjørdal satser på barn og ungdom. Vi bygger opp og satser på forebyggende arbeid blant barn og ungdom.

Mange andre kommuner blir fascinert av hvordan vi har klart å skape vårt tilbud som er skjermet i budsjettsammenheng. Derfor er det aldri snakk om å fjerne tilbudet. Det har aldri vært tatt opp å skjære ned på tilbudet til ungdom. Forslag om det er aldri fremmet. Det gir en trygghet i arbeidet, sier Sissel Overvik Uthus.

På tross av den stadige veksten er Stjørdal Kommune fortsatt oversiktlig. Vi har et kjempegodt samarbeid med politiet og andre tjenester som jobber med  barn og unge.

- Mistanke om rus, ta kontakt!

Ungdomskontakten er oppsøkende i ungdomsmiljøet. De gir også tilbud til ungdom som ønsker å bli rusfri, med å tilby de ruskontrakt. De kan inngå kontrakt frivillig eller de kan få tilbud om påtaleunnlatelse fra politiet mot å inngå rusfri kontakt hvis de er tatt med stoff.

Her er det snakk om å komme inn på et tidlig tidspunkt. Det er et kjempetilbud for å rette opp et feiltrinn; et kjempetiltak for å avslutte en påbegynt ruskarriere på et tidlig stadium.

Hvis foreldrene har en mistanke om at ungdommen deres bruker illegale rusmidler, kan de ta kontakt med ungdomskontakten for å få en samtale.

 - Hvor mange ansatte er dere?

- Enheten min har totalt 17 ansatte.

- Er det noe du ønsker deg?

- Det er snakket mye om at skolene kan trenge et ambulerende team som skal jobbe med barn og ungdom som opplever skolevegring. Oppgaven er å få folk som er på veg ut av skolen inn i skolen igjen.

En annen oppgave er ungdomsforeldreveileder. Ungene vokser og nye behov og utfordringer melder seg. Vi har mange henvendelser fra foreldre til ungdommer som vi ikke får dekt godt nok i dag. Det står høyt på ønskelista. Vi ønsker å hjelpe foreldre til å møte ungdommene på en hensiktsmessig måte, samtidig som vi hjelper ungdommene. På den måten vil de lettere unngå problemer.

For ungdommen er det kjempeviktig med et godt forhold til mamma og pappa. Derfor er det viktig å gi råd og veiledning til foreldre i spørsmål om oppdragelse. Det handler om å unngå at problemene utvikler seg. Det foregår så mye i hjernen hos ungdommene: Hva er normalt og hva som er unormalt? Det kan være godt som foreldre å få bekreftet at det du gjør er rett.

Foreldrene er så viktige i ungdommene sitt liv. Vi ønsker oss en stilling som ungdomsforeldreveileder.

Betydningen av arbeid kan ikke overvurderes. Det handler om å få normalitet rundt ting igjen.

Når det gjelder unge mennesker som blir uføretrygdet, var det med å være ufør en mye mer varig ordning før enn nå. Hvis en ungdom først forlater skolen og fyller dagene med noe annet, kan det være uføretrygd som venter i den andre enden. Det er ingen god løsning verken for ungdommen eller for samfunnet. NAV har ei egen ungdomsavdeling som jobber for å få ungdom i jobb eller skole. Det er kjempeviktig at bedrifter stiller opp og tilbyr praksisplasser. Det er svært viktig for unge, søkende å ha en arbeidsplass å gå til. Dette kan ikke overdrives, sier Sissel Overvik Uthus.

Før påske gjennomførte Ungdata en rusundersøkelse i ungdomsskolene. Det er viktig å følge utvikling og se tendenser. Det handler om trivsel og psykisk helse. Undersøkelsen gir indikasjoner om hva vi skal prioritere i årene framover.

- Hvordan er interessen fra politikerne for enhetens arbeid?

- Det hender at politikere stikker innom. Ellers er vi rundt i komitéer og orienterer. Komite Levekår er viktig for oss.

Tilrettelegging for barn og unge i sentrum er svært viktig for trivselen til den oppvoksende slekt. Det handler om lekeapparat og grøntområder; lekeområder for barn i sentrum. Skating er en idrett med appell.  Trondheim har gjort fine grep, bl. a. i Ila og Ilsvika. Trondheim er en fin by. Og vi har mye å lære av en by som Drammen. Vi har alle muligheter på Stjørdal til å gjøre byen finere, sier Sissel Overvik Uthus.