Nettredaksjonen

I 1999 startet Ann Bente Lidal opp et eget firma med sying av festdrakter. Disse draktene som hun tegnet ble etter hvert mer og mer populær som et tilbud til de som ønsker noe annet enn en bunad eller som et tillegg til en bunad.

Lidal solgte sitt firma, AB’s Festdrakter, til Husfliden i Stjørdal i 2004. Med det samarbeidet ble det opprettet systue i Husflidens sine lokaler med utstilling av festdraktene. Disse draktene selges kun hos Husfliden og de har kunder fra hele landet. Navnet på firmaet ble ”Finedrakter”

Therese Heimdal hos Finedrakter forteller at de får mye positive tilbakemeldinger. Det at de finnes med egen hjemmeside og på Facebook gjør at det er lettere å holde kontakt med nye kunder.

Den vide kundekretsen er en god attest på at her er det skikkelig håndverk alt fra drakt til jakker, sjal, skjerf, skjorter, vesker, smykker og sko.

Det som gjør festdrakten populær er at den er tilpasset hver enkelt sitt ønske og den er rimelig i forhold til en bunad. Kjolene koster fra kr 5000 - 7000 og med tilbehør som skjorte og sølv kan de dyreste kommer opp i kr 10 000. Det finnes ferdig drakter til salgs med de fleste blir skreddersydd etter kundens mål.

På Facebook legges det også ut tilbud på drakter, tilbehør og nyheter.

Alle aldersgrupper

Festdraktene lages til alle aldersgrupper. De er populær blant konfirmanter for drakten sys slik at den er til å vokse i.  Drakten kan justeres med et enkelt grep i både bredde og i lengde. Med en drakt i en farge de liker, et moderne smykke, silkeskjerf og belte er konfirmanten klar for den store dagen.

Men også godt voksne ønsker seg en festdrakt. Det er gjerne de som har en bunad som ønsker noe som er lettere å ta på og ikke minst at de er lettere å bære enn en bunad.

Det finnes mange forskjellige modeller. Du kan få en drakt som passer deg både når det gjelder farge, utforming og tilbehør. Her er det ingen regler for hva som skal og ikke skal brukes. Dermed er det lettere å velge når det blir et valg mellom en tradisjonell bunad og en festdrakt.

Bruksområde

En festdrakt har flere bruksområder enn en bunad. Drakten er jo et festplagg men samtidig kan den brukes ved alle anledninger og med enkle grep som å bruke en annen skjorte, belte, tynn genser, jakker, andre smykker o.s.v. kan festdrakten bli til en fin bruksdrakt.

Skal du gifte deg kan du få en hvit festdrakt og etterpå kan den suppleres med farge på forskjellige tilbehør og dermed er brudekjolen blitt en kjole du kan brukes i mange år.

Herredrakt

Det finnes også en herredrakt som består av svart lang bukse og brokadevest, kort jakke og hvit skjorte.

Vesten finnes i flere farger og her kan brukeren bestemme selv hva han ønsker det samme gjelder jakken som finnes i fargene svart, grå og offwhite.

Tilbehør til herredrakten er lærbelte med sølvspenne, seler, silketørkle i forskjellige farger og sølje.

Leveringstid

For de som skal ha ny festdrakt til våren lønner det seg å bestille nå. Leveringstiden varierer, men dess lengre tid de har dess bedre er det for damene som syr. Hos festdrakter får du måleskjema tilsendt og målene kan sendes til butikken som igjen syr klærne. Denne måten gjør at firmaet leverer festdrakter over hele landet uten at kunden er innom for prøving.

Therese Heimdal forteller om en konfirmant lengre nord i landet som var ute i siste liten. De sydde drakten på rekordtid og sendte den med posten. Den kom frem kl 12: 00 og konfirmasjonen var klokken 13:00. Hun vil ikke anbefale at andre gjør det på denne måten. For å få et skikkelig produkt er det viktig med god tid.

Gavetips

Snart er det jul og hvorfor ikke begynn å tenke på julegaver. Hos Husfliden finnes tilbehør som kan kjøpes. Sølv, belter skjerf, bunadssko og ikke minst støvletten som passer inn over alt.

Sølvet de selger er fra Gullsmedfirma J. Chr. Juul. Her er det smykker som har tilhørighet til nærområdet, historiske smykker med lange tradisjoner og mer personlige og moderne smykker.

Finedrakter har også avtale fra Sylvsmidja på Voss. De har flotte spenner, nåler og smykker som passer til festdrakten.