- I mørke kostymer og uten refleks, kan det være veldig vanskelig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Bjørn Ove Slind daglig leder i Gjensidige Stjørdal Brannkasse.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent hvis en bruker refleks.

- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Slind.

Selv om barnet ser bilen, er det ikke sikkert «bilen ser barnet». Han oppfordrer derfor alle som får Halloween-gjester på døren til å ta ansvar for at barna vises i trafikken.

- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, sier Slind.

35 prosent av fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare omtrent fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 20 og 25 fotgjengere i trafikken i Norge, og rundt 85 fotgjengere blir alvorlig skadet.

- Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca. to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene gir bilføreren tid nok til å reagere, sier Slind.

(Kilde FNO, SSB og Trygg Trafikk)