Ness sier rett ut at han mener Ivar Vigdenes, som nå er ordfører i Stjørdal, har hatt et ønske om å svekke Liv Signe Navarsete.

- Ja, det går klart frem av brevet. Han har vært en del av intrigemakeriet siden 2012, sier Ness, som hevder at Vigdenes har truet ham med injuriesøksmål etter å ha blitt konfrontert med opplysninger Ness mener han sitter på. «Det tek eg med ro. Eg let meg ikkje skremme til å teie om det eg veit», skriver han i brevet.

Ukultur

Ness viser til en tidligere intern evaluering i Nord-Trøndelag Sp som konkluderer med at det for noen år siden eksisterte «en ukultur» i fylkespartiet. Den ukulturen mener Ness har klare likhetstrekk med det som har skjedd i Sp på nasjonalt nivå. «Eg har sikker informasjon som underbygger at intrigemakeriet hadde som mål å svekke/undergrave partiet sin demokratisk valde leiar med sikte på eit leiarskifte...», skriver Ness i brevet. Han vil ikke utdype overfor avisen Aftenposten som vi refererer fra hva slags informasjon han sitter med.

Partiinterne forhold

Ness beskylder Vigdenes for å ha hatt en sentral rolle i intrigene mellom Navarsete og Sandra Borch. Intriger som toppet seg høsten 2012. Videre beskylder han Vigdenes for å ha hatt en finger med i spillet i et ordføreropprør mot Navarsete rundt siste årsskifte. Dette bidro sterkt til at Navarsete kunngjorde sin avgang i januar. Avisa Aftenposten har vært i kontakt med Vigdenes. Han har lest brevet, men sier han ikke har noe ønske om å kommentere påstandene fra Ness.

- Jeg avstår fra å kommentere dette, både fordi det er snakk om partiinterne forhold, og fordi jeg er blitt overbevist om at vedkommende har et behov for å bli beskyttet mot seg selv, skriver Vigdenes om Ness i en SMS.

Må få konsekvenser

Ness skriver at han, som mange andre, under landsmøtet i 2013, valgte å se bort fra intrigemakeriet. I ettertid mener han det var en feilvurdering, og at ukulturen nå må få følger.

«Partiet har ikkje råd til å gjøre same feilen som på landsmøtet i april 2013 ein gong til», heter det i brevet.Ness har vært en støttespiller for Navarsete og fulgte med henne da hun kunngjorde sin avgang på Sps Kongsbergskonferanse i januar. Han advarte da om ukulturen fra talerstolen, uten å utdype den. Flere av Navarsetes støttespillere gikk den gang raskt ut og krevde Borten Moe sin avgang.

- Er målet med brevet å svekke Borten Moes muligheter som nestleder?

- Målet er å få Nord-Trøndelag til å ta ansvar for situasjonen vi er i, og til å bidra til samling om personer og politikk på vårt ekstraordinære landsmøte 7. april, sier Ness.

Vil ikke kommentere

- Ønsker du at Sp har en nestleder etter 7. april som heter Borten Moe?

- Mitt mål er at valgkomiteen legger frem en samlet innstilling 20. mars, så får vi ta slike spørsmål i lys av valgkomiteens arbeid, sier Ness. Sp er omtrent delt i to i synet på Borten Moe, og få tror det blir mulig å få til en samlet innstilling der han foreslås gjenvalgt i ledelsen.

- Er dette en «hevntokt» på vegne av Navarsete?

– Dette brevet er skrevet i stort alvor og med kjærlighet til Senterpartiet. Det ville vært mer behagelig å latt være, men jeg gjør dette fordi mennesker i ulike lokalsamfunn som gjør en innsats hver dag, og trenger et Sp som er et sterkt talerør. Det er i respekt for dem at jeg har engasjert meg. Hverken Borten Moe, generalsekretær Knut M. Olsen, Nord-Trøndelags Marit Arnstad eller fylkesleder Iver Thomas Hallem ønsket å kommentere saken. Kilde: Aftenposten.