Utdelingskomiteen besto av Rolf Charles Berg og Rune Hegge fra Stjørdal kommune. Tirsdag morgen reiste de først av sted til Øyvind Holthe og arbeidsstokken på Intakt bilskade på Sutterø.

– Den største fordelen for oss er å få satt ting i system i egen bedrift, sier Holthe.

Som bedriftsleder mener han det er viktig at de fremstår som en profesjonell aktør, som ønsker å bli mer bærekraftig.

Øyvind Holthe (f.v), Tom Ronny Reitan, Rolf Charles Berg og Kenneth Hanssen.  Foto: Rune Hegge/Stjørdal kommune

– For oss gjelder dette særlig avfall, der har vi gjort flere tiltak. Det samme gjelder innen HMS-arbeid. Det hele fremstår som mer profesjonelt håndtert og vi vet at større aktører ønsker mer fokus på dette. For oss handler det imidlertid mest om fokus på det internt, forklarer han videre.

Mer lønnsomt

Ved Riis Bilglass kan daglig leder Tommy Lindqvist opplyse at cirka alle avdelingene i kjeden nå er miljøsertifiserte.

– Det er vel rundt 140 avdelinger, og alle tror jeg skal være sertifisert til nå. Jeg tror ikke nødvendigvis privatkunder har vært mer observant på dette, men vi har helt klart blitt mer våken på hvem som har et miljøsertifiseringsmerke, sier han.

Av deres 26 leverandører anslår han at cirka 21 av de er miljøsertifiserte. Ifølge Lindqvist opplever han at bedriftskunder har et større fokus på akkurat dette, og at gevinsten for bedriften er flere.

Tommy Lindqvist (f.v), Rune Øyan, Ole Ivar Bye, Rolf Charles Berg og Laila Lindqvist. Foto: Guro Storli Aune

– For det første har vi alt på det tørre når det gjelder avfall. Vi kan vise til hva vi kaster og måle forbedringene. Det positive er at vi kutter avfall og samtidig sparer mer på strøm og forbruk. Ellers har vi internt byttet ut kjøretøy med elektrisk og hybrid, dette for å få utgifter ned, forklarer han videre og legger til:

– Poenget er at det også skal være lønnsomt å bære bærekraftig. Dette kan også, forhåpentligvis, sikre at flere firmakunder velger oss.

– Må drive bærekraftig 

Den siste bedriften som fikk sitt sertifiseringsbevis, var Selbu Sparebank avd. Stjørdal. De startet arbeidet som besto av en kartlegging av alt fra strømforbruk til kildesortering ved alle sine lokasjoner i fjorsommer.

– Vi har totalt seks lokasjoner i Tydal, Selbu, Stjørdal, Hommelvik, Vikhammer og Trondheim. Det lå en god del arbeid bak å få sertifisert alle, særlig i kartleggingsprosessen. Vi kom i mål i november, sier kreditsjef Terje Wandsvik.

Lena Lenvik (f.v), Terje Wandsvik, Rolf Charles Berg og Lisa Mari Halle. Foto: Rune Hegge/Stjørdal kommune

Tanken bak er rett og slett å rette blikket fremover. Nå er brikkene falt på plass og jobben er gjort innenfor husets vegger, dermed kan de begynne å rette blikket ut mot kundene.

– Banken er en samfunnsaktør, og må ha ting på stell. Man kan ikke tillate seg å drive uten bærekraft. Først må vi sørge for orden i eget hus, så kan vi se på kundeporteføljen. Alle monner drar, og her handler det mye om holdning, forklarer Wandsvik videre.