Han ble dirigent som 21-åring for 42 år siden. I 13 år ledet han Lånke Skolemusikk. Siden den gang har Jan Henrik Siraas stort sett vært pendler og borte fra Stjørdal. Etter et hardt slag med sykdom er han nå tilbake med kultur- og livsglede.

25. november blir det musikalsk kaffeslabberas med litt attåt på Trudvang. Jan Henrik Siraas har invitert musikalske venner, helt fra skolemusikktiden til nåtiden, og det nærmer seg 90 som har meldt sin ankomst.

- Det er plass til 147, sier Siraas, som forventer at det kommer noen «siste liten-påmeldinger».

Jan Henrik Siraas er veldig sosial. Oppriktig interessert i andre mennesker har han fått et topp liv i hjembyen etter mange år i «utlendighet».

- Jeg flyttet fra Kvislabakken for 12-13 år siden, men før den tid pendlet jeg i mange år. Stort sett var jeg hjemme i helgene, men da var det stort sett plenklipping og den slags sysler jeg brukte tiden i Stjørdal til.

Slagrammet

Jan Henrik Siraas har kommet «hjem» før skjema. Årsaken er ganske åpenbar når du møter han. 63-åringen sliter med balansen. Det skyldes det som skjedde på kvelden den 16. februar i 2009.

- Jeg var på besøk hos noen venner. Da jeg satt i sofaen begynte plutselig bildene som hang på veggen å bevege seg. Det ble tur til legevakta og sykehus hvor jeg ble lagt på isolat. De mente det var matforgiftning. Dette skjedde en mandag kveld. Torsdag etter lunsj ble det påvist en liten hjerneblødning i lillehjernen, forteller Siraas.

Tidligere tilbake

Etter en ganske lang sykemelding kom Jan Henrik Siraas tilbake i full jobb. Salgsdirektøren i Galleberg forsto at den krevende og ansvarsfulle jobben ble i tøffeste laget, men han fikk en ny rolle. Ett år senere byttet han arbeidsgiver og var sentral da importfirmaet Haugen-Gruppen bygde opp sin sjokoladeavdeling. Like før jul i fjor endret et legebesøk framtidsplanene til stjørdalingen.

- Nevrologen jeg har gått til sa jeg hadde fått nok juling opp gjennom livet og at jeg burde tenke på hva jeg gjør framover. I utgangspunktet hadde jeg planlagt å jobbe til jeg var 72. Noen timer i tenkeboksen og mimring noen tiår tilbake i tid gjorde at jeg tenkte; ja, kanskje jeg skal høre på ham, sier Siraas.

Mens hans egen datter og sønn var små var Jan Henrik Siraas stort sett på jobb eller reise. Nå har han barnebarn i Stjørdal. Etter å ha tenkt på nevrologens ord noen dager så hadde han bestemt seg; han skulle hjem til Stjørdal.

- Samvittigheten slo inn, og jeg har aldri angret. Nå kommer barnebarna syklende innom meg i Stokkes hage, sier en veldig livsglad og fornøyd 63-åring. Livsgladheten kommer også til uttrykk gjennom Siraas sin Facebook-gruppe «New life attitude».

- Dette begynte jeg med for å ikke bli uvirksom. Her deler jeg masse, særlig mye musikk, og siden er en positiv side.

Yter og nyter kultur

Vel installert i Stjørdal i april i år har på mange måter en ny verden åpenbart seg for Jan Henrik Siraas. Turene blir ofte veldig langdryge for han elsker å snakke med mennesker og det er kjentfolk overalt.

- Jeg bestemte meg før jeg flyttet «hjem» at jeg både skulle bruke og bidra i lokalsamfunnet, og det gir meg så mye tilbake, sier Siraas.

Han har arrangert kulturelle «kaffeslabberas» på Industrien, Daba og Eidum Gårdsbakeri, og han nyter kultur i alle former og fasonger.

- Jeg er veldig imponert over Jomar Ertsgaard og Kimen. For et hus. Jeg synes det var spesielt artig å være på de to konsertene som Ole Vig-elevene nylig hadde. Og for ikke å glemme Classic Rock-arrangementet, som Terje Craig arrangerte.

Sine beste år

Men tilbake til 1975. 21-åringen Jan Henrik Siraas hadde vært ivrig korpstrompetist, mye takket være sin far Gustav. Da dirigenten til Lånke Skolemusikk, Jon Leren, døde av kreft, kom forespørselen som på mange måter har formet Siraas.

- Jeg husker at Bjarne Iversen og Kjell Solli kom hjem til oss og spurte faren min om han kunne ta over som dirigent. Men han hadde nok dirigentoppgaver og hadde egentlig planer om å trappe ned. «Spør guten», sa han til de to, og det gjorde de.

Over 30 medlemmer i Lånke Skolemusikk fikk en sylfersk 21-åring som dirigent, men både dirigenten og musikerne fikk 13 flotte år i en periode der medlemstallet økte til oppimot 75.

- Det er noen av de aller beste årene i livet mitt, sier Siraas.

- Jeg husker at vi spilte fotball både før og etter øvelsene, og det hendte temmelig ofte at noen av de eldste kom innom til meg på tur hjem fra fest på lørdagsnatta. Da kunne både søndagsmiddagen og mer til forsvinne i løpet av natta. Men du verden så hyggelig, mimrer Jan Henrik Siraas og smiler ved tanken. Han nevner mange gode medhjelpere fra tiden som Lånke-dirigent. Aspirant-dirigentene Pål Inge Salberg og Morten Solli, drilljenteinstruktørene Eva Vennatrø og Marit Thyholt og ikke minst marsjinstruktør Egil Venås får masse skryt.

- Så må jeg absolutt nevne alle gode og engasjerte støttespillere i styret. Ivrige og engasjerte voksne i styre og stell er en viktig signaleffekt til ungene og ungdommene.

Et bedre liv

Den spesielle gjengen, «gullrekka», de gode minnene og ønsket om å skape gode opplevelser er årsakene til at Siraas har invitert en stor bøling til «Kaffeslabberas pluss», som han kaller det, på Trudvang neste lørdag.

- Mange av de som var i korpset da jeg dirigerte kommer, og det kommer veldig mange med mye musikalitet. «Tre vise menn» spiller, Jon og Trine Mette Uthus kommer og mange flere som sikkert har lyst å bidra med noe fra scenen, sier Siraas.

Selv har han kjøpt seg trompet igjen og gjort comeback i Lånke Musikkforening. Comeback har han på mange måter gjort også i Blues in Hell.

- Jeg har aldri vært direkte engasjert i festivalen, men den er jo en særdeles viktig kulturinstitusjon i Stjørdal. Det var på høy tid de fikk kulturprisen etter 26 år, sier Siraas.

Livet smiler for den hjemvendte kulturelskeren. Sport, særlig fotball, musikk og annen kultur; alt nytes av Jan Henrik Siraas. Og aller mest nyter han å treffe et stort antall stjørdalinger hver eneste dag.