- Da vi kjøpte Bøle for et par år siden så vi på muligheter for driftsmåter. Etter hvert bestemte vi oss for gris, og det første året gikk over all forventning.

Det sier Brit Nora Walstad som driver småbruket i Torsbjørkdalen i Meråker sammen med samboer Roar Velva. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

DRIVERE: Brit Nora Walstad og Roar Velva var ikke sikre på hva de skulle satse på da de kjøpte «Bøle». At det ble gris er de fornøyde med nå.

Gammelmåten

Hun innrømmer at de er litt gammeldagse, men har troen på at kvaliteten de og grisene leverer skal være spennende og interessant for stadig flere.

- Grisene våre lever ute i det fri og vi selger rett fra gården uten mellomledd. Vi har en filosofi om relasjonsmat som en trygg basis for et sunt, velsmakende og spennende kosthold, sier Walstad.

Hun oppsummerer det første driftsåret med ti griser, fjoråret, som veldig artig og overraskende lønnsomt. I år sender de flere griser til slakteriet, men det aller meste er solgt i god tid før slaktebilen kommer på henting.

- Hittil har vi solgt mer enn halvparten. Det betyr at det fortsatt finnes muligheter til å skaffe seg litt «Bøle-gris», sier Walstad. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

GODE RELASJONER: Roar Velva og de 25 grisene trives godt i hverandres selskap.

Tonnevis med poteter

Grisene, som er av rasen Hampshire, skal veie sånn cirka 120 kilo før de havner på slaktebenken. For å få til den vekta er det skikkelig fôring som må til, og familien i Torsbjørkdalen har ikke valgt den enkleste metoden.

- De 25 vi har gående her får servert cirka 250 kilo kokte poteter i døgnet. Vi har en stor militærovn som vi bruker, men vi ser oss om etter litt mer lettvinte løsninger, innrømmer Brit Nora Walstad.

Egenproduksjon

Driverne i «Bøle» har store utviklingsplaner, på ulike nivå. Før årets sesong kjøpte småbrukparet inn smågriser for å ha i produksjonen. Nå skal de «ta vare» på et par purker og en råne for å gjøre egenproduksjonen helt komplett. Hvor mange griser det da blir som trasker i trøene i Torsbjørkdalen neste sommer er litt mer usikkert.

- Vi får se hvor bra det går, men det gir oss iallfall flere muligheter, blant annet ved at vi kan tilby varer på ulike tidspunkt gjennom året, sier Brit Nora Walstad.

Flere produkter

I tillegg skal de jobbe videre med å utvikle ferdigproduktene. I år leverer de til både privatpersoner og restauranter i nærmiljøet.

- I år lager vi ferdigkasser med ribbe, pølser og mye annet godt på totalt 12 kilo. Framover skal vi jobbe videre med flere ferdigprodukter, sier Walstad, som fryder seg over både mottakelsen og dyregleden de ser.

- Psykisk, fysisk og sosial helse i alle ledd er viktig for oss. I det begrepet legger vi både dyrevelferd, sunn mat, bærekraft gjennom gjenbruk, nærhet til naturen og et naturlig liv. Her får vi alt, sier en storfornøyd Brit Nora Walstad.