- Vi har strevd litt for å få publikum til å ordne pass utenom høysesong. Det er veldig stor kø for pass. Derfor har vi sagt nei til å behandle pass for sørtrøndere fra 1. mai. Innbyggere i Sør-Trøndelag må forholde seg til eget distrikt; dvs. for malvikinger vil Selbu eller Trondheim være alternativene. Vi mai er dimensjonert for våre kommuner Stjørdal, Meråker og Frosta. Det er ingen kapasitet for bistand utover vårt område.

- Hvor lang tid tar det å få pass?

- Du må regne ti virkedager for å få et pass. Da snakker vi om to uker. Dersom familien skal på utenlandsreise, sjekk passet samtidig som du bestiller billettene. Det er mitt innstendige råd til alle reisende, sier Toril Sandvik som oppfordrer reisebyråene til å spørre sine kunder om passene er i orden. Hvis ikke kan avreisen bli travel eller i verste fall avlyst.

Ikke alle godtar nødpass

- Men er det ikke enkelt å få et nødpass?

- Nei, det er ikke så enkelt og er slett ingen selvfølge. Dessuten er det ikke alle land som godtar nødpass. Noen land godtar kun elektroniske pass. Her gjelder bestemte kriterier.

For å få nødpass, kreves en nødsituasjon. Det kan være alvorlig sykdom eller dødsfall i familien som gjør at du må reise.

- Hva med en ukes ferie på Mallorca?

- Nei, en ukes ferie på Mallorca oppfyller IKKE kravene. Det er andre kriterier som uforutsett tjenestereise o.l. Da krever vi dokumentasjon. Noen kan ha vært uheldig og blitt fråstjålet passet. Men generelt må vi slå fast at det ikke er så enkelt å få nødpass, sier Toril Sandvik.

Utenlandsavdeling

Stjørdal lensmannskontor har en egen utenlandsavdeling som holder åpent tirsdag og torsdag. Tirsdag er det kun booking gjennom nettet som er gangbart. Det er elektronisk booking gjennom udi.no. Torsdag er det drop-in.

Før sommeren har vi en ekstra åpning på onsdagen 12 – 14 for de som har kurante fornyelser og skal fornye oppholdskort. Jeg gjør oppmerksom på at utenlandsavdelingen har sommerstengt i perioden 24. juni – 1. juli, opplyser Toril Sandvik.