- Rødt har i mange år vært med og styrket partifloraen i Stjørdal, men slet lenge med å komme inn i kommunestyret. Men ved forrige valg fant vi koden og ble representert. Før valget i år har vi svært lovende meningsmålinger. Jeg sier ikke mer, sier toppkandidaten lett beskjedent.

- Hvordan har livet i kommunestyret vært?

- Som eneste representant for et offensivt parti betyr det ganske enkelt mye arbeid. Jeg har støtte fra partikamerater, men i kommunestyresalen er jeg alene. Dermed møter jeg utfordringen med å forberede meg til mange saker. Men jeg har også i min ensomhet lært den edle kunst å prioritere. Du må velge hvor du vil sette inn støtet, sier Myhr Grandalsmo.

Han har vært medlem av den politiske komiteen for levekår, noe han omtaler som en spennende utfordring.

- Ikke minst gjelder det muligheten til å ta opp saker og bidra til å sette dagsorden. På det viset diskuterer komitéen saker som Rødt eropptatt av, sier Espen Myhr Grandalsmo som er eneste «klassiske» politiker uten frikjøp.

- Alle de andre partiene har gjennom verv frikjøpt noen av sine politikere for å drive med politikk. Selv MDG endte for et par år siden opp med to komiteledere. Rødt har ingen slike verv og blir derfor heller ikke frikjøpt. All vår politikk drives på dugnad og fritid.

- Hva er Rødt opptatt av i programmet foran årets kommunevalg?

- Rødt er opptatt av at forskjellene mellom folk øker i Stjørdal. Oversikter viser at nesten 500 barn i Stjørdal vokser opp i familier med lav inntekt. Sosialhjelpsmottakere får ikke beholde sin barnetrygd.

Grandalsmo er opptatt av at skillene blir større og en betydelig del i samfunnet sliter i hverdagen, mens andre har det trygt og godt.

- Det beklagelige faktum er at avstanden mellom disse to gruppene øker. Det ønsker Rødt å bekjempe. Det er et resultat av mangelen på nødvendige politiske grep som skaper denne forskjellen. En politiker sin viktigste oppgave er å sørge for at alle kommunens innbyggere har et trygt og godt liv. Det gjelder gammel som ung, poengterer Espen Myhr Grandalsmo.

Rødt er svært skeptisk til forslaget fra Senterpartiet om å innføre skolemat dersom foreldrene betaler.

- Vi mener at dette er feil fremgangsmåte. Skolematen skal være gratis og Rødt har programfestet nettopp dette. Jeg tenker med skrekk og gru på det barnet som må sitte uten servert mat fordi foreldrene ikke har råd. Dette er en ekstra belastning i hverdagen som barna må skånes for.

- Hvor stor gruppe håper Rødt å få inn i kommunestyret?

- Drømmen er fire, sier Espen Myhr Grandalsmo som mener at det er oppnåelig.

- Med fire folkevalgte kommunestyrerepresentanter vil vi også få plass i formannskapet. Dermed får vi komme inn i den innerste politiske sirkel. Jeg innrømmer at det kan bli litt stusselig noen ganger kun å møte i kommunestyret selv om jeg har den interessante plassen i komite levekår. Deltakelse i formannskapet vil gi Rødt enda bedre muligheter til å utforme en politikk til beste for Stjørdals befolkning, sier Rødt sin toppkandidat Espen Myhr Grandalsmo som merker at det er en helt annen stemning for å drive valgkamp nå enn bare for fire år siden.