Friluftslivets Fellesorganisasjon, (FRIFO), Stjørdal har sammen med Stjørdals-Blink rustet opp en tursti som starter ved Halsen barneskole, gjennom Sandskogan. Det er anlagt en ny sti langs gjerdet østover ved Ringveien og inn på tursti-nettet ved Øverlands Minde. Den ender ved Stjørdalshallen.

FRIFO er også med som samarbeidspartner med kommunen om å rydde og opparbeide Monsbergan friområde. Samt lage forbindelse mellom Dullum og Remarka.

Sandskogan - Monsbergan

John Arne Lerfall, leder ved FRIFO, forteller at han i fjor høst fikk et tips om at de måtte søke Gjensidige om midler til utarbeiding av flere stier i nærområdet.

- Sammen med Bjørn Ivar Hage i Stjørdals-Blink ble det søkt om midler for en ny trase gjennom Sandskogan samt en forbindelse mellom den som nå er lagt og Monsbergan. Og to prosjekter i Remarka

Vi fikk kr 335.000 fra Gjensidigestiftelsen og vi har nå fylt på med subbus og fått ferdig vegen rundt Sandskogan.

Det neste målet er å forbinde denne stien med Monsbergan utenom trafikkert veg. I reguleringsplanen finnes det en tursti som går fra Fjellhallen og nedenfor boligene mot Monsbergan. Vi skal søke om å få opparbeide denne stien og dermed få til en tursti opp dit.

Bjørn Ivar Hage, Stjørdals-Blink forteller at de har brukt rundt 14 dager på den første delen.

- Det har gått med 200 kubikk subbus og vi har lånt traktor fra Hans Gunnar Vold ved Lilleøyan Gårdsmuseum. Mellom trærne i Sandskogan kunne vi ikke bruke noen stor traktorer og dermed var det fint med en fra museet.Vi har vært 5-6 stykker fra Stjørdal-Blink og FRIFO som har jobbet med dette.

Når vi blir ferdig opp til Monsbergan er det blitt en tursti på ca 4 km. Når subbusen har fått satt seg, vil dette bli et flott stianlegg med mange muligheter, forteller Hage

Det er også planer å sette opp apparater enkelte steder i løypa. Dette for å gjøre stiene mer attraktive og utfordrende. I Monsbergan har FRIFO planer om å lage naturapparater. Deres arbeid, sammen med andre grupper, der er blitt veldig vellykket og når har flere barnehager og skole fått tildelt hver sin bunker og har ansvaret for å holde orden i sitt nærområde.

-Dermed får ungene et eierforhold til stedet og de lærer å ta vare på nærmiljøet på en positiv måte. Tror at det dermed vil bli mindre med ødeleggelser og forsøpling, sier Lerfall

Gjensidigestiftelsen

Gjensidige Stjørdal Brannkasse har forankring i kommunene Stjørdal, Meråker og Malvik. Med deres lokale forankring er de interessert i at noe av deres overskudd blir gitt tilbake til lokalsamfunnet. De samarbeider med Gjensidigestiftelsen og de fikk inn 4 søknader fra de lokale kommunene. Gjensidigestifteslsen, som er et gavefond, har som formål å støtte nærmiljøet for fremme av trygghet og helse.

Daglig leder Margrete Mære Husby forteller at hun så veldig positivt på søknaden fra FRIFO/Stjørdals-Blink om opprusting og samt tilrettelegging av nye turstier i Stjørdal.

-Vi ønsker å bidra til forebyggende formål, og tiltak som er rettet mot helse, er veldig viktig.

Gjensidiges gaveformål er å gi overskudd tilbake til kundene i form av støtte. Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre.

Når jeg nå ser hva FRIFO og Stjørdals-Blink har fått til ser jeg at pengene er anvendt på en flott måte.  Så får vi håpe at resten av løypa videre kan bli gjennomført.

Remarka

John Arne Lerfall forteller at når det gjelder Remarka så har de to prosjekter i Dullum. Fra Øvre Dullum er det tilrettelagt for en sti opp til Remarka og fra den nye delen av Dullum bak Mix-kiosken er det tursti forbi hoppbakken frem til lysløypa i Remarka. Begge disse prosjektene er under utarbeidelse.

-Når disse to er helt ferdig går det en turløype fra sentrum via Monsbergan opp mot Dullum og videre inn til lysløypa i Remarka. Det vil bli kun én kryssing av en veg med en del trafikk. Det å få gå en trafikk-fri tur i Stjørdal og omegn må være noe av det beste vi kan få til.

Men vi mangler ennå penger til å komme helt i mål. Får håpe at noen ser verdien av dette arbeidet og kan støtte våre prosjekt for hele Stjørdals befolkning.

Infotavle og lys

Vi har også tenkt å sette opp en info-tavle ved inngangen til Sandskogan med oversikt over turløypenettet i nærheten og opp til Remarka. Likeså et turkart over flere steder i Stjørdal som kan legges på hoteller, turistkontor og lignende. Det er viktig at de tilreisende får mulighet til å se hva Stjørdal kan tilby, sier en engasjert FRIFO leder.

Monsbergan friområde vil få 8 lyspunkt. Disse skal være på plass til 15. september. Likeså må det komme på plass lys fra Fjellhallen til Monsbergan, når denne delen vil bli ferdig. Men det mangler penger til det siste.

Når det gjelder den delen de er ferdig med nå, må det kanskje settes opp noen lys ved Ringveien, og skilting mot turstiene.

Månedens prosjekt?

Lerfall kunne fortelle at han hadde fått telefon fra ledelsen av Gjensidigestiftelsen. Han fikk beskjed om at dette prosjektet var et av fem prosjekt på landsbasis som kunne bli månedens prosjekt for juni. Den som vinner den kåringen ville motta kr 10 000. Avstemningen foregår gjennom siden ”Bidra litt” til Gjensidige.

På ”Bidra litt”-siden til Gjensidige står det følgende:

”Sentrumsnære Turstier i Stjørdal og omegn”

”FRIFO Stjørdal er lokal paraplyorganisasjon for 15 friluftsorganisasjoner og jobber for å tilrettelegge for friluftsliv. Sentrumsnære Turstier i Stjørdal og omegn er et lavterskeltiltak hvor turmulighet er kombinert med ulike aktiviteter som skaper fysisk aktivitet for alle. Her kan både barn og voksne på tvers av alder gjøre noe sammen i sitt nærmiljø.”

Ved å stemme på prosjektet kan FRIFO få penger til å bruke på sitt videre arbeid, samt at vi har mulighet til å sette Stjørdal på kartet når det gjelder muligheter innen friluftstilbud.

Stjørdal har fra før mye å vise frem til turistene og dette vil bli et flott tilskudd til den listen. En tur fra byens sentrum opp til marka, nesten uten trafikk, er det ikke mange byer som kan skilte med.