Nissejente på låven, lysdypping, nissespikking, juleverksted og pepperkakebakst er noen av mange aktiviteter på Jul på museet. – Vi prøver å få til et bredt tilbud for alle generasjoner, forteller fungerende bestyrer Unni Raaen Nysæther. – For den mer voksne garde kan vi kanskje friske opp noen minner med smed i smia og skogsarbeidere ved skogkoia Her blir det mulighet for å prøve svansen og smake på sluring, ekte sikringskost fra tidligere tider! Og vil du starte juleforberedelsene, tilbyr Stjørdal Hagelag muligheten til å lage julekrans under kyndig veiledning.

I bygården Bernhards Minde som tidligere blant annet huset gullsmed Odd Størseth i Kjøpmannsgata, er det nå for første gang mulighet til å oppleve en gullsmedbutikk fra 60-tallet. Bak disken finner vi tidligere ansatte på gullsmedbutikker på Stjørdal. - Vis a vis gullsmedbutikken har vi innredet en frisørsalong i 60-tallsstil, - forteller Nysæther. – Her er det mulighet for å få stelt håret av en utdannet frisør. I 2.etasjen har vi innredet et kjøkken fra 1920 og på Jul på museet har vi en dame i sving med julebakst. Noen rom er ikke innredet ennå, så de skal vi bruke som kafé med salg av lussekatter og smultringer.

I fjøset der det tidligere sto dyr på båsen, blir det julemesse med salg av husflidsprodukter og småskalamat. – Julebakst, lefser, flatbrød, rakfisk, lokalhistoriske bøker, husflid og håndverk blir å finne her. – For de som kun ønsker å kjøpe noe på julemessa i fjøset, er det fri entré, sier Nysæther.

 –Gangen til fjøset har Anne Lise Mæhre fra Bruktbo julepyntet i skikkelig retrostil. Nå gjenstår bare et passe kaldt vintervær, gjerne med et lite snødryss, sier Nysæther og ønsker alle velkommen til Stjørdal museum Værnes første søndag i advent.