Siden åpningen i 1975 har Peder Morset Folkehøgskole høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid for å samle elever med forskjellige utgangspunkt. Skolen har seks ulike linjer; hest, idrett og friluftsliv, kunst og håndverk, media, flexi og arbeidstrening.

Elevene forteller:

Monika Ulseth, Stjørdal – hestelinja: - Jeg hørte om hestelinja på Peder Morset Folkehøgskole i fjor og synes Selbustrand ligger i en passende avstand fra Stjørdal.  Skolen her på Selbustrand ligger vegg i vegg med barneskolen. Jeg stortrives på skolen og her kan vi ha vår egen hest. Jeg har med en lånehest oppover; fôrhesten. Det er en sju år gammel Islandshest som jeg kjenner. Det fine med Peder Morset Folkehøgskole er at du oppdager nye sider ved deg selv; du lærer mer om hvem du er.

Jannicke Strøm, Meråker – hestelinja: - På skolen er det totalt 11 hester hvorav fire hester er private. Vi får særlig mye bakketrening. Tirsdag og onsdag er det linjedager. Da har jeg hest hele dagen i begge økter.

Nikolai Grøtte, Malvik – friluftsliv og idrett: - Jeg har ei søster som gikk her i to år. Hun trivdes veldig godt og anbefalte meg å søke. Jeg er mest interessert i friluftsliv og idrett og søkte i forrige skoleår. Da kom jeg ikke inn, men nå fikk jeg heldigvis plass. Vi er ute hele dagen. På vinters tid trener vi mye på ski og om sommeren blir det forskjellige aktiviteter både ute og inne.

Kristoffer Wråli fra Skatval, Ole Kristian Riseth fra Frosta og Patrick Skei Hansen fra Langstein har kjent hverandre i mange år. Nå går alle tre linja med arbeidstrening på folkehøgskolen.

Patrick Skei Hansen: - Vi tre går her på andre året og kjente hverandre også lenge før vi kom hit. Vi hadde friluftsliv med mye moro det første året.

Kristoffer: - Jo, det var moro med idrett og friluftsliv. Nå er det arbeidstrening som gjelder. Her vasker vi blant annet bil og setter opp et langhus nedenfor skolen. Vi tar imot biler for rengjøring. Da blir det grundig støvsuging og renhold innvendig og utvendig.

Ole Kristian Riseth: - Ellers driver vi kaféen på Tømra. Vi jobber der på onsdag og fredager. Da har vi servering av kaffe, kaker, pizza, horn og brus. Det er trivelig når folk kommer innom. Onsdag har vi åpent litt tidlig på dagen 09.00 - 14.30 mens vi åpner på ettermiddagen fredag; 13 – 18.30.

Monika: - Dagen som starter med frokost fra 07.45 og morgensamling 08.30 er delt opp i to økter; en før lunsj og en etter lunsj. Noen dager vi stallarbeid og ridetimer der de fleste går i skogen. Det er en fin ridetur til Tømra langs stier i skogen for å unngå asfalt. Ved siden av rideturer er det bakketrening og kjøring med vogn. Og så har vi litt teori.

Patrick: - En onkel av meg har gått på folkehøgskole og mor engasjerte seg for at jeg skulle gå her. Det er jeg glad for at hun gjorde. For her trives jeg veldig godt. Vi har travle dager. Programmet er innholdsrikt. Hver dag er det mye å finne på. Og så må du få med at vi skryter av de som jobber på kjøkkenet. De sørger for veldig godt mat! Det betyr mye for trivselen.

Elevkvelder

En viktig del av det sosiale livet på folkehøgskolen er elevkveldene som blant annet blir arrangert rundt på de forskjellige husene. Det er gjerne litt hemmelighold og spenning knyttet til kveldene som har middag og underholdning. Da blir de andre husene og lærerne invitert.

Ole Kristian: - Vi har også egne husdager og finner på noe moro sammen med dem vi bor med. Eller vi kan ta en tur til Trondheim for å prøve bowling eller kjøre go-kart. Da låner vi busser på skolen og får med sjåfør. Bussene går på rundgang mellom de åtte husene.

Trening

Patrick: - Skolen har et eget styrkerom, men det er rom for bedre apparat i treningsrommet. Drømmen til noen av lærerne er å ha et treningsstudio med panoramautsikt over Selbusjøen.

Vi bruker gymsalen og har et eget buldrerom med klatrevegg på alle fire vegger pluss taket som vi også kan bruke.

Nikolai: - Dessuten har skolen eget svømmebasseng som vi bruker veldig mye til trening på forskjellige svømmearter.

Monica: - Det er folkebading på fredagene. Da stiler vi med kiosksalg og vakter med elever som har gått badevaktkurs.

Jannicke: - Søndag er det åpent for alle elevene.

Elevene har vært på besøk i Nidarøhallen og Selbuhallen for å se håndball. Ellers er dagene fylt med aktiviteter.

Nikolai: - Mandager er det innebandy.

Kristoffer: - Onsdagene er det fotballtrening.

Patrick: - Torsdagene er det avkobling med musikk på fritidsklubben «Bomba». Det er trivelige kvelder med biljard og bordtennis. Felles aktiviteter gir trivelige kvelder, men noen ganger kan det gå litt hardt for seg.

Ole Kristian: - Jeg brakk ankelen i fjor.

Nikolai: - Når det gjelder sport er jeg mest interessert i Rosenborg. Det skal bli spennende å se hva trener «Perry» kan få til med laget i år. Vi ønsker oss et offensivt lag som spiller underholdende fotball!

Nikolai: - Vi hadde italiensk aften. Det er mange forskjellige «bomber» der vi kan komme finkledd hvis vi vil.

Ole Kristian: - Vi hadde Disney-bomba! Folk kan kle seg ut som tegneseriefigurer. Da har vi kåring av beste kostyme. Det er et eget «Bomba-crew» av elever som kan melde seg på. Bomba er en sentral del av skolemiljøet. De aller fleste møtes på «Bomba» på torsdagene.

En skole som Peder Morset Folkehøgskole har en sammensatt gruppe av elever. Det gir utfordringer og lærdom.

Monica: - Du lærer mye om deg sjøl ved å være sammen med så mange forskjellige folk.

Nikolai: - Jeg lærer meg å være mer selvstendig og vasker klær selv. Det er mer enn nok å holde på med her på skolen.

Valgfag

Skolen har også egne valgfag:

Kristoffer: - Jeg er med på ski og motor og prøver snøscooter. De som går på valgfaget på to og fire hjul bruker også 4 – hjulingen til skolen.

Jannicke: - Voltige er turning på hesteryggen. Elevene kan i selskap med assistent dra ut på tur med hest.

Monika: - Det er voltige, keramikk og strikking legger beslag på mye tid.

Mellomtittel: Langhus

Kristoffer: - Vi tre på arbeidstrening holder på med langhus som er 3,5 m bredt og 21 m langt. I tillegg er det to økter valgfag med langhus, der alle skolens elever kan velge dette faget.

Patrick: - Det blir stående. Vi har skrevet navnet i sementen på grunnflata.

Jannicke: - Torsdager har vi husmøter med husvask. Da er det fri den andre økta.

Skoletur og vegen videre

Kristoffer: - Vi skal på skoletur. Da reiser vi med Kiel-ferja fra Oslo til Kiel og fortsetter gjennom Tyskland til Nederland og Amsterdam. Vi var på Heiden Park i Tyskland i fjor. Det var en fin tur.

Selv om elevene er opptatt av hverdagen på Peder Morset Folkehøgskole, går tankene også framover til hva de skal gjøre etter at skoleåret er ferdig i mai:

Monika: - Jeg skal studere vernepleie i Trondheim og lærer veldig mye av året her på folkehøgskolen. Vanligvis spiller jeg håndball på SHK, men har pause dette året. Håndballen er et lite savn.

Jannicke: - Jeg har ikke helt bestemt meg ennå for hva jeg skal gjøre neste år.

Nikolai: - Først vil jeg søke på et år til her på Peder Morset. Da ønsker jeg å gå på arbeidstrening. Hvis jeg ikke kommer inn, begynner jeg å arbeide.

Kristoffer: - Jeg ser fram til å flytte i egen bolig ikke så langt fra Fjellhallen i Fosslia 16 i Stjørdal.

Ole Kristian: - Jeg har jobbet på LEVAFRO på Levanger med bilpleie. Der lager vi også mange paller på en dag og potetkasser. Men LEVAFRO gjør mye forskjellig. T-skjortene som ble brukt under Melodi Grand Prix på Steinkjer var laget av LEVAFRO som ved hjelp av maskin trykker bokstaver på klær. Jeg håper å finne en jobb etter skolen.

Patrick: - Det gjelder å finne seg en jobb.

Så blir vi tatt med på en omvisningstur der vi blant annet får se boligene, «Bomba» og svømmehallen.

Du smittes umiddelbart av fellesskapet blant elevene.