Sentrum er et naturlig møtested for byens ungdom, og derfor er det også viktig å ha trygge voksne der, skriver Stjørdal kommune som omtalte saken via sine hjemmesider.

– Vi er ikke vakter, men skal være en støtte for ungdommene, understreker Ahmed.

Han er ferdig utdannet sosionom, og har en 50 prosent prosjektstilling som miljøarbeider i kommunen. Med seg på laget har han Rami som går siste året på sosionomstudiet, og er miljøarbeider i 100 prosent stilling.

Stjørdal kommune har siden januar i år hatt et prosjekt gående med miljøarbeidere som jobber spesielt opp mot ungdom. Og Ahmed og Rami viste seg å være et funn når miljøarbeiderstillingene skulle fylles. Ikke bare har de solid, formell kompetanse, men de er i tillegg svært engasjerte i ungdommenes ve og vel.

Den gode samtalen

- Jobben vår er å drive oppsøkende arbeid der ungdommene er. Det handler om å bli kjent og få en relasjon, sier Rami som kan fortelle at de har et tett samarbeid med blant annet Carbon og ungdomskontakten.

Dersom du tilfeldigvis befinner deg i Fosslia fjellhall en fredag kveld, kan det være at du ser Rami og Ahmed spille fotball med ungdommene. Kanskje ser du en av dem på Kimen i samtale med ungdom som trenger bistand til søknad til skole eller lånekassen, eller som har behov for å få forklart hva «konfliktrådet» de er innkalt til er for noe.

– Behovene er mange og ulike, og vi ønsker å være der for flest mulig. Vi ser at det er over en slag billiard eller andre aktiviteter at de gode samtalene oppstår spontant og naturlig, forteller Ahmed.

Roligere i sentrum

Sissel O. Holmberg er sektorleder for forebygging og mestring. Hun forteller at tilbudet kom i stand fordi ungdommene selv ga uttrykk for at de ønsket å ha trygge, kompetente voksne til stede der de ferdes. Og tiltaket har hatt effekt.

– Miljøarbeiderne har bidratt til å skape trygghet, og vi opplever at det har blitt roligere i sentrum, forteller Holmberg.