Det ble vedtatt under torsdagens kommunestyremøte. Kommunedirektør Tor Jakob Reitan understreket at det hele handlet om å ta vare på sine ansatte, med da en helt spesiell gruppe i tankene.

- Det er gitt en ekstra oppmerksomhet til midlertidig ansatte, som ofte må vente altfor lenge i lave stillinger før vi kan ansette dem fast. Det å vente i to år er lenge for mange, og det er gjerne en gruppe i etableringsfasen som trenger forutsigbarhet, understreker kommunedirektøren.

Skal ta individuelle hensyn

Han peker på at slik ordningen har vært, kan ikke kommunen som arbeidsgiver tilby vikarer fast arbeid før den langtidssykmeldte har forlatt stillingen. Reitan presiserer at det likevel vil være mulig å ta individuelle hensyn.

- Vi skal se enkeltmennesket. Det er ikke noe problem innenfor regelverket å gi to år til de som trenger det, og det skal vi også gjøre hvis det kreves. Ett år er også en meget bra ordning, og det vi egentlig gjør er å falle tilbake på arbeidsmiljølovens krav, sier Reitan.

Splittet kommunestyre

Det var et splittet kommunestyre som torsdag behandlet formannskapets innstilling.

Renate Bjørshol (H) stilte seg positivt til at forslaget la opp til tett og individuell tilpassing, og mente et fleksibelt permisjonsreglement ville gi lederne et godt verktøyskrin for å fortsette å ta vare på de sykmeldte arbeidstakerne i kommunen.

- Vi er opptatt av arbeidstakerne våre og vi er opptatt av å være en god arbeidsgiver. Vi er trygge på at med dette vedtaket vil vi oppnå nettopp det, sa Bjørshol fra talerstolen.

Tor Helge Rimul (R) på sin side mente at ordningen ikke hadde fått tilstrekkelig behandling, og fremmet et forslag om å sende saken tilbake til kommunedirektøren.

- Vi kan ikke fjerne en avtale basert på synsing. Vi ønsker mer informasjon på bordet før vi behandler en slik sak, sa Rimul og ville vite hvilke økonomiske og personlige konsekvenser fjerning av vedtaket ville få for den enkelte ansatte.

– Smart å utsette

Jan Inge Kaspersen (Ap) støttet Rimul sitt forslag om utsettelse. Han mente også at saken ikke var godt nok utredet for politisk behandling.

Det mente også Kaspersens partifelle Håkon Einarsve, som la til at alle ansatterepresentantene i administrasjonsutvalget hadde uttrykt at det var feil arbeidsgiverpolitikk.

- Alle ansatterepresentantene valgte å stemme imot, og det mener jeg at vi må ta med oss i dag. Det er også derfor jeg mener det er smart å utsette saken, sa Einarsve.

Vedtatt

Det var ordfører Ivar Vigdenes (Sp) som tok ordet til sist, og pekte på at det er svært få andre kommuner som gir rom for at ansatte kan være sykmeldt i dobbelt så lang tid som arbeidsmiljøloven krever.

- Skal vi fortsette med at det skal være slik for alle, eller skal lederne ha anledning til å gi permisjon til dem de har troen på kan komme tilbake i sin stilling, samtidig som vi åpner opp for å la midlertidig ansatte få muligheten til å få faste stillinger, sier han.

Formannskapets innstilling ble vedtatt med 26 stemmer mot 15. Det betyr at ordningen som sikret at langtidssykmeldte får beholde sin stilling i opp til to år er opphevet.