- Jeg gleder meg til å gi eldre menn et grunnleggende matkurs, sier Einar Martin Kålen ved Ole Vig videregående skole som er ansvarlig for kurset sammen med kollega Kyrre Dybdal.

Initiativet kommer fra Stjørdal Seniorforum. Svein Tore Hognes forteller:

- En kar tok til orde for å tilby eldre menn et matkurs. Det kan være godt voksne menn som opplever å bli igjen alene og møte en ny hverdag. Nå må de lage maten selv. Det kan være ganske uvant. Derfor ønsker vi å tilby et kurs slik at eldre menn finner større glede i å bruke tid på kjøkkenet, sier Hognes.

Skolen positiv

Seniorforum tente på idéen om et matkurs og tok kontakt med Ole Vig videregående skole som var veldig positiv fra første stund.

- Ledelsen ved skolen er glad for å stille lokalene til rådighet for et så godt formål. Vi har hatt en god dialog med fagfolk fra skolen for å tilby et kurs, sier Hognes.

- Hva går kurset ut på?

- Vi kommer til å bruke et enkelt lokale som ligner ganske mye på forholdene folk er kjent med hjemmefra. Jeg er utdannet bakermester og gleder meg til å lære bort brødbaking, sier Einar Martin Kålen som også er utdannet kokk:

Enkel og god mat

- Mange har interesse av lære hvordan de lager enkel og god mat. Det er litt av filosofien til meg og Kyrre. Matlaging behøver ikke å være så vanskelig. Vi legger vekt på å lage velsmakende mat på grunnlag av gode råvarer. Derfor bruker vi ikke halvfabrikata. Råvarene kan være ekte uten at de er så dyre av den grunn, sier Kålen som understreker:

- Vi går forsiktig fram uten ambisjoner om en total omlegging av folk sin matvaner. Det er lett å forstå at mange tyr til halvfabrikata når de står alene for å lage mat. Både Kyrre og jeg er opptatt av gode smaker. Vi ønsker å vise hvordan vi kan ta matlagingen et skritt videre, ikke minst med bruk av urter.

Ernæringsrik

De to kursholderne har mye fokus på ernæringsrik mat.

- Når du lager maten fra bunnen av, vet du hva du spiser. Undersøkelser viser at mange eldre er underernærte, men kroppen trenger sine byggesteiner med tilførsel av god mat for å bygge kroppen til videre aktivitet. La oss ta noe så enkelt som en suppe. Her handler det om tørket pulver som tilsettes vann. Men dersom du i tillegg supplerer med noen grønnsaker, vil du få en helt annen smaksopplevelse. I tillegg spiser du en sunnere rett, forklarer Kålen.

De små skritt

- Derfor skal vi ta de små skritt. Dersom folk bare legger om et par-tre måltider i uka er vi kommet et godt stykke på veg. Men vi er opptatt av å demonstrere at det heller ikke er så vanskelig å lage skikkelig god mat basert på gode råvarer, sier Kålen.

- Dette har jeg stor tro på, sier Svein Tore Hognes i seniorforum og forteller om kursopplegget:

- Kurset starter tirsdag 24. april ved Ole Vig videregående skole, og går over tre kvelder med fire timer hver kveld. Kurset startet i rett tid kl. 16.00 og går fram til 20.00. De to neste kveldene blir mandag 30. april, med avslutning mandag 7. mai, sier Hognes.