Dette er det vi alle kan gjøre for å bidra til at det blir en trivelig feiring, uten større koronatiltak.

I pressemeldingen opplyses det om at noe smitte er uunngåelig i ukene som kommer. De aller fleste som nå smittes, blir heldigvis ikke alvorlig syke.

- Noen blir alvorlig syke, og vi ser at mellom 1/50 og 1/100 smittede havner på sykehus etter 1-2 uker – det er derfor vi må satse sammen nå, skriver kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i pressemeldingen.

 HOLD-reglene

Kommuneoverlegen benytter anledningen til å minne om Hold-reglene.

- Når vi skal på møte, øvelse, arrangement, jobb, skole eller kafé innendørs, er det hver enkelt av oss som sørger for sikkerheten, her det seg i pressemeldingen.

Unødvendig høye smittetall kan unngås slik:

personer med forkjølelse møter ikke på jobb eller skole, men tar en test tidlig

nærkontakter tester seg

også fullvaksinerte tester seg ved forkjølelse

Oppfordrer til å ta vaksine

I og med at uvaksinerte vil bli smittet på et eller annet tidspunkt, anbefaler Vonen at de som enda ikke har tatt vaksinen, tar den nå.

- Se på kommunens hjemmeside hvordan du bestiller time. Er du arbeidsgiver med mange utenlandske ansatte, vil vi gjerne samarbeide for å gjøre vaksine lett tilgjengelig, sier Vonen.

I tillegg opplyses det om at det nå stilles forsterkede forventninger fra Helsedirektoratet til at helsepersonell som er uvaksinerte, lar seg vaksinere, eller blir fulgt ekstra opp med tiltak.

Arbeidsgiverne er i nå i gang med denne prosessen.

Gravide bør la seg vaksinere

Gravide anbefales å ta både korona- og influensavaksine, etter råd fra nasjonale myndigheter. I pressemeldingen kommer det frem at denne gruppen ser ut til å ha noe større sjanse for alvorlig sykdom enn folk flest.

Munnbindpåbud i Trondheim

Munnbindpåbudet i Trondheim berører Værnesregionen særlig i forbindelse med kollektivtrafikk og handel i Trondheim.

-  Jeg anbefaler å følge påbudet på kollektivtransport gjennom hele reisen til og fra Trondheim. Bruk gjerne også munnbind på Trondheim lufthavn Værnes. Det er et møtested for reisende både fra utlandet og Trondheim, og det blir fort tett med folk, skriver Vonen.