Som den første av de fire kommunene i Værnesregionen, gikk Tydal foran og åpnet egen Frisklivssentral onsdag 26.oktober. Frisklivssentralen er et interkommunalt kompetansesenter for veiledning og oppfølging innenfor fysisk aktivitet, kostveiledning, tobakkavvenningskurs, læring og mestring i forhold til kronisk sykdom. Bakgrunnen for oppstart av frisklivssentral er blant annet ny folkehelselov og samhandlingsreformen som skal tre i kraft fra 01.01.12. Disse gir klare føringer på at kommunene skal sette inn flere tiltak for å forebygge at sykdom oppstår.

Innbyggerne kan selv ta kontakt direkte med frisklivssentralen eller bli henvist av fastlege, NAV, Bedriftshelsetjeneste, spesialisthelsetjeneste eller autorisert helsepersonell.

Det etableres nå lokale frisklivssentraler ute i kommunene. Dette for at befolkningen skal få oppfølging i egen kommune. Oppfølging kan skje individuelt eller i gruppe. Det blir tilbudt kurs etter hvert. Tydal er nå den første av disse kommunene som starter opp med lokal frisklivssentral.

En Frisklivssentral (FLV) skal styrke broen mellom medisinsk behandling og egenmestring. Den skal være et kommunalt kompetansesenter med tilbud til personer og grupper i befolkningen som har et behov for hjelp til å endre sin helseatferd. For Tydal blir samarbeid med frivillige, private og det offentlige viktig i forhold til å vite hvilke aktiviteter og tilbud Tydal har i dag, og disse er det mange av. Oppstarten av en lokal FLV i Tydal starter i det små, og det er Ingrid J. Haarstad som er helsesøster og  folkehelsekoordinator som her har 10 % stilling.  Hun blir å treffe annenhver mandag (i oddetallsuker) på Hildebu, som er i 1. etg. i Aktivitetssentret.  Oppfølging skal foregå i egen kommune, og bruker får med seg en såkalt frisklivsresept som inneholder hva personen kan ha behov for. En slik resept sikrer oppfølging i 12 uker med mulig forlengelse på 12 uker.  Personer kan også ta direkte kontakt og da fylles ut en frisklivsresept på Frisklivssentralen. Deretter blir personen innkalt til en friskliv samtale som går på å kartlegge hva personen ønsker hjelp til.

Å endre ting i livet vårt ser kanskje enkelt ut, men i praksis viser det seg å være vanskelig.   Her kan Frisklivssentralen i Tydal hjelpe til med å lage opplegg ut i fra områdene fysisk aktivitet, kosthold, røykavvenning og mestring ved kronisk sykdom.

En viktig oppgave for folkehelsekoordinatoren blir å veilede deltakerne videre ut i fra den enkeltes behov. Opplegget kan skje i gruppe, eller individuelt eller begge deler. Det er ulike faggrupper som skal bistå i forløpet både lokalt og fra Frisklivssentralen Værnesregionen DMS. Det kan være i forhold til oppføling av kronisk sykdom. I forhold til fysisk aktivitet tilbys ulike tilbud som gå- gruppe, basseng gruppe etc. Veiledning og oppfølging kan også gis individuelt fra fysioterapeut. I forhold til kost skal det arrangeres “Bra mat kurs”. Det er intensjon om å tilby dette til Tydals befolkning i løpet av 1.halvår av 2012. Individuell oppfølging i forhold til kosthold er også en mulighet. Målet er å lage et forløp for den enkelte ut i fra den enkeltes behov. Et sentralt grep blir å motivere, og å skape motivasjon slik at den enkelte ser at ved en endring vil få det bedre helsemessig.

Den koordinerende Frisklivssentralen Værnesregionen DMS ligger på Stjørdal i 2. etg. på Distrikts medisinsk senter (DMS). Frisklivssentralen Værnesregionen DMS har i dag tre ansatte som sørver alle kommunene i Værnesregionen.  Det er prosjektleder for Frisklivssentralen Værnesregionen DMS, leder for Vend Risk med tiltak for å forebygge utviklingen av diabetes type 2 til personer med overvekt og ernæringsfysiolog med ansvar for kosthold og ernæring.  Frisklivssentralen Værnesregionen DMS samarbeider tett med kommunene for å igangsette ulike tiltak og hjelpe til å få etablert egne frisklivssentraler. Nå får Tydal sitt nye frisklivstilbud.