En ny Halsen barneskole til 332,5 millioner for 774 elever skal stå ferdig i 2025. Det foreslås av kommunedirektør Tor Jakob Reitan med byggestart i 2023.

Med en så stor barneskole kan det betyr slutten for Haraldreina og Kvislabakken skoler.

Skolenedleggelsene må lokalpolitikerne nå avgjøre. Diskusjonene vil starte i Utvalg Plan og Miljø 16 mars.

- For alle elever i sentrum

- Skolen er dimensjonert for alle elevene som bor i kretsene Halsen, Kvislabakken og Haraldreina.

Haraldreina krets er korrigert med de elevene som vil sogne til andre skoler ved en nedleggelse.

I saksframlegget kan man lese forslaget om å erstatte tre barneskoler med en stor. Mindre utbygging vurderes også, men foreslås ikke.

For dette er kommunedirektør Tor Jakob Reitan sitt forslag til vedtak og innstilling til formannskapet:

  • Dimensjoneringsgrunnlaget for Halsen barneskole tar med seg kretsene for Kvislabakken og Haraldreina. Det innebærer at skolen dimensjoneres for 774 elever (alternativ 2 i saksframlegget).

  • Kommunestyret vedtar en prosjektkostnad på 332,5 millioner kroner uten moms.

  • Kostnadene er beregnet med prisnivå pr januar 2022. Lønns- og prisstigning etter den tid vil komme i tillegg.

  • Prosjektet finansieres med spillemidler på 3,7 mill. kr og låneopptak på 328,8 millioner.

  • Prosjektets fremdriftsplan tas til orientering. Det presiseres at oppstart med rive- og byggearbeider starter i løpet av vår/sommer 2023.

- Flere eldre

Å erstatte tre barneskoler med en, begrunnes med økt antall eldre og færre barn og unge.

- Det blir en utfordrende oppgave å rigge kommunale tjenester på en slik måte at vi møter de store demografiske endringer som vi ser. Med SSB sin statistikk som grunnlag vil vi frem mot 2030 få om lag 400-600 færre barn og unge (opp til 16 år), og over 1100 flere eldre (+67 år), opplyses det i saksfremlegget.

Minus unge pluss eldre

- Det vil si at Stjørdal kommune kan komme til å få «byttet ut» 400-600 ungdommer med 1100 eldre over 67 år før 2030. Dette bekymrer kommunedirektøren og det fordrer at det tas grep straks.

– Disse endringene ligger rett foran oss. Dette er derfor noe som ikke må undervurderes eller utsettes å gjøre noe med. Vi må ha tro på at en innsats for å få flere barnefamilier til å etablere seg i Stjørdal kan motvirke noe av dette, men det vil uansett ikke løse hele utfordringsbildet, slås det fast om ventet utvikling i Stjørdal.

- Må endre struktur

I saksfremlegget pekes det på at nedleggelser og endringer må til fremover.

- Dreiningen fra yngre til eldre kan ikke møtes uten å se kritisk på grunnleggende strukturer innenfor skole, barnehage og bosenter og institusjoner, påpekes det.

- Vi snakker om at oppvekstområdet må tas ned med ca. 70-100 millioner, og omsorg må tilføres om lag 150 millioner frem mot 2030.

Kommunedirektøren er sikker på at man ikke kommer i mål, gitt samme inntektsbilde, med kun å effektivisere med lavere bemanning og økt digitalisering.

Her må skole- og barnehagestruktur sammen med institusjoner og bosenter underlegges grundige utredninger og analyser fremover, slår Tor Jakob Reitan fast.

To alternativ

To alternativ til ny Halsen barneskole har kommunedirektøren lagt fram. Alternativ 1 en minimumsutbygging.

Alternativ 2 som felles barneskole i sentrum. En utbygging som vil bety å legge ned i Haraldreina og Kvislabakken.

Nå vil debatten om dagens barneskoler i kretsene Halsen, Haraldreina og Kvislabakken skal erstattes av en ny stor barneskole i Stjørdal sentrum starte.

Med planlagt byggestart våren 2023.

Tidligere i vinter ble Haraldreina skole foreslått nedlagt, men oppvekstsjefen avfeide raskt at det var en realitet. Nå går både Haraldreina og Kvislabakken skole en usikker fremtid i møte. Foto: Arkiv