Kunstinteressen til Inge Buland er av nyere dato. Han vokste opp på Seterjale i Skjelstadmark, og fritidsinteressene i barndommen besto av fotball og skyting. Han var han keeper på lilleputtlaget til Hegra, der det handlet om å stoppe skuddene til motstanderen. Som skytter ble skuddene avfyrt, gjerne midt i blinken.

Buland var så treffsikker at det ble landsdelsmesterskap i feltskyting som junior. Stødighet med geværet har han nå overført til penselen, selv om tiden er begrenset til egen aktivitet med drift av Gallery Albir.

Profilerer internasjonalt

Sammen med samboer, Nelly del Arbo, fikk de startet Gallery Albir sist vår. De overtok lokalet i februar og brukte et par måneder til oppussing.

– Nå har vi hatt mange nasjonaliteter innom med utstillinger. En norsk, to spanske, en syrisk og en engelsk. Videre kommer det kunstnere fra Nederland, Argentina og Tyskland. Til nå har vi valgt å profilere andre kunstnere i stedet for vår egen på de utstillingen vi har hatt, forteller Buland på telefon fra spanskekysten.

Nelly del Arbo og Inge Buland bruker mye av tiden sammen til å drive Gallery Albir. Foto: Privat

I halvåret etter åpning har galleriet vært godt besøkt. Her kommer både norske, fastboende og en del ferierende. De synes også det er trivelig når stjørdalinger tar turen innom. – Vi har allerede hatt besøk av noen. En dame fra Stjørdal kjøpte nylig et bilde for å ha i leiligheten sin her nede. Ellers har koronarestriksjonene skapt litt vanskeligheter, men det har likevel gått greit å ha utstillinger i galleriet. Hele tiden har det vært krav om munnbind inne i lokalet. Det er greit å ta av når det er et vinglass i hånda, og vi serverer selvsagt vin når det vernissage, sier han videre.

Advokaten søkte kunsten

Paret traff hverandre for et par år siden. Hun er fra Bulgaria, men har bodd i Spania i store deler av livet. Begge driver med billedkunst, i tillegg til at Nelly er fotograf.

– Akkurat nå blir det ikke så mye tid til å bedrive egen aktivitet. Personlig liker jeg best å male mennesker og natur, men kan av og til gjøre noe abstrakt. Kunstinteressen kom for alvor for tre år siden, forklarer Buland.

I sør-europeisk stil innbys det til besøk på et nyrestaurert galleri. Foto: Privat

Året før avsluttet han advokatpraksisen i Oslo, hvor han hadde jobbet som advokat i Tigerstaden i tjue år.

– Etter endt utdannelse i 1991 jobbet jeg blant annet i justisdepartementet, og i tre år var jeg dommerfullmektig i Alta. Oslo er senere blitt byttet med Kongsberg som hjemmeværende bopel, sier han.

Ønsker å vise fram kunsten i hjemlandet

Som en fersk kunstner med stor livserfaring har Buland allerede fått mulighet til å delta på kunstutstillinger. Via internett hadde noen fattet interesse for hans verk.

– Jeg har vært i Fredrikstad og Øystese i Hardanger og det var trivelig. Hadde jo selvsagt vært litt spesielt å bli invitert til oppvekstkommunen en gang. Når jeg er heime i Kongsberg blir det bedre tid til egen kunstnerisk aktivitet. Der har jeg enebolig og et lite småbruk, hvor jeg har en del bikuber som trenger tilsyn i sommerhalvåret, forklarer han.

Inge Buland foran noen av sine arbeider med malerpenselen. Foto: Privat

Det er sikkert mange blant Stjørdals-Nytts lesere som stopper opp ved navnet Buland. Selv om det er lenge siden han var bosatt i bygda, er mesteparten av slekta i kommunen.

– Jeg er vanligvis heime og besøker familien en gang i året. Røttene er jo i Skjelstadmarka. Sist gang jeg var i Stjørdal var vel til min bror Atle sin 60-årsdag høsten 2020, forteller Buland. Livet i Albir er noe Buland vet å sette pris på, og han betegner stedet som en idyllisk ferie- og badeby, omtrent på samme størrelse som Stjørdal. Kanskje blir kunsten fra paret å finne på en utstilling i Stjørdal en gang i framtiden.