Innstillingen til lokalpolitikerne er altså først å oppheve for så å vedta det som ble opphevet.

Stabburet, med grunnflate 15,4 kvadratmeter og høyde 5,75 meter, ble bygd i et hyttefelt. Ut fra plasseringen omtales reell høyde i saksframlegget til 6 meter. I reguleringsplanen er maksimal tillatte høyde 5 meter.

For å bygge høyere må dispensasjon gis. Det ble det nei til. Klagen på det skal nå behandles med innstilling nytt nei.

Kun høyden

Hans Runar Kojedal i Tydal kommune sier at formannskapet i Tydal 28. februar kun skal behandle søknaden om dispensasjon fra maksimal tillatt høyde på buret. Alle øvrige forhold om buret må avklares etter dispensasjonssaken om høyden.

15. november i fjor sa formannskapet nei til dispensasjon for å bygge så høyt som det allerede var bygd.

Lokalpolitikerne lot seg ikke overbevise om stabburet var kopi av et bevart på Norsk Folkemuseum på Bygdøy, og annen argumentasjon for bygget slik det sto på hyttetomta.

Klaget med bilder

Stabburbyggeren klaget på avslaget om dispensasjon fra tillatt høyde i reguleringsplanen.

Vedlagt var bilder av flere andre stabbur i Tydal. Sentralt i klagen var påstand om at avslaget ikke var forankret lovmessig.

Innstillingen er et nytt nei

Men ved å oppheve vedtaket vil klageren få medhold i at opprinnelig vedtak ikke var godt nok begrunnet, og at søker derfor ikke ble gitt god nok anledning til å påklage de vurderinger som er gjort i saken.

Etter å ha tatt klagen til følge bes lokalpolitikerne vedta nytt nei til høyden på stabburet. Nå med henvisning til Plan- og bygningsloven § 19-2 andre ledd. Med to vilkår som må være oppfylt for å dispensasjon. Vilkårene er at «hensynet bak bestemmelsen det dispenseres fra ikke blir vesentlig tilsidesatt». Og at fordelene må være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.

Først må lokalpolitikerne avgjøre om det første avslaget skal oppheves, før innstillingen er å gi et nytt avslag.

Må følge opp

Blir det et nytt avslag, vil et for høyt stabbur stå for nær eiendomsgrensen. Da må Tydal kommune følge opp hvis eieren ikke vil sørge for at alt ved stabburet vil bli lovlig.

Slik ble de planlagte bygningene på hyttetomten tegnet. Foto: Saksframlegg Tydal kommune