Fremtiden i våre hender med Mari Bremnes Ese kommer til Smia og snakker om miljøriktige valg i hverdagen.

- Mat- og miljøriktige klesvalg er aktuelle tema når vi denne kvelden mandag 4.mai åpner dørene for miljøkvelden, sier innehaverne av Smia, Line og Kristin Woldmo. Det blir åpen kafe og salg av diverse artikler. Fra Miljøpartiet De Grønne kommer Tommy Reinås som er toppkandidat i Stjørdal og til fylkestingsvalget. Denne miljøkvelden sponser Coop exstra kortreiste grønnsaker og frukt som skal loddes ut sammen med andre produkter. Moksnes Sport kommer denne kvelden med flere typer nye modeller el-sykler som kan testes ut i gatene. Samme kveld oppfordrer de to alle som ønsker til å ta med klær for en byttekveld med klær.

- Hvorfor miljøkveld, merker dere noen økt miljøbevissthet i forbindelse med kafedriften på Smia Line?

- Vi satser generelt stort på miljøriktige produkter, har fokus på kortreist mat med brød fra Solvår på Eidum Gårdsbakeri, kaffe fra Langøra kaffebrenneri og vi starter snart opp med salg av lokalt økologisk kjøtt. Vi har mange kunder innom som spør om miljøprodukter. Kafeen har også endel antikk og brukt med miljøriktige produkter generelt. Kommende høst starter vi opp med salg av grønnsaker og frukt som er produsert økologisk også, sier Line Woldmo.

Kafeen i gågata har siden starten utviklet et konsept som er rettet mot miljøbevisste valg. Smia har et begrenset utvalg barneklær, noe for kjøkkenet og gaveartikler. Line og mor Kristin er begge to bevisste på riktige miljøvalg, og Line synes det er skremmende å tenke på at kun tre store butikk- og varekjeder styrer og bestemmer hva forbrukeren skal kunne velge i butikkhyllene.

- Jeg er overbevisst om at vi som forbrukere må stille høyere krav til miljøriktige produkter. Undersøkelser om kosthold i Norge viser at vi spiser oss syke. Det flommer over av kunstige søtstoffer og sukkerforbruket er fortsatt høyt. Et av de sikreste og sunneste valgene, kyllingkjøtt har den senere tiden fått fokus rettet mot produksjonen. Tilsetning av nazarin i foret kan gjøre noen antibiotikaressistent. Det florerer av ulike og ukjente E-stoffer som tilsetning i maten vi kjøper i butikkene. På Smia greier vi ikke løse disse utfordringene, men vi velger å sette fokus på og tilby miljøriktige valg. Det ser vi på som et konkurransefortrinn, sier Line Woldmo og mor Kristin, som denne dagen er opptatt med foprberedelser bak disken på kafeen.

- Vi har tro på at bevissthet kan økes til å foreta riktige valg i hverdagen. Det er derfor vi arrangerer denne miljøkvelden på kafeen. Ta gjerne sykkelen eller bena fatt til en spennende og tankevekkende miljøkveld her på Smia denne mandagen 4.mai med start klokka 19.00, avslutter Line og Kristin Woldmo.