Knut Erlend Jegersen

Slik starter dette folke-eventyret innsamlet av Asbjørnsen og Moe.

Kulissene er mer fasjonable for kunstverket «Østenfor sol og vestenfor måne» som ordfører Ivar Vigdenes og Arne Fridtjof Venæs , leder for eierselskapet Stjørdal Kulturutvikling, trakk presenningen av lørdag formiddag. Reinhard Haverkamps kunstverk ruver på plassen foran det monumentale bygget.

-Vi bygger by, og dette kvartalet som vi først nå tar i bruk midt i sentrumskjernen, blir Norges vakreste kvartal. Vi befinner oss i hjertet av byen vår, sa Vigdenes.

Haverkamp vant kunstkonkurransen mot fire andre prosjekt. Skulpturen ble bygd i sin helhet i Bergen før den ble fraktes hel opp til Stjørdal. Haverkamp er stasjonert i Hansabyen, og har bl.a. levert skulptur til  Kilden i Kristiansand.

En av forutsetningene for konkurransen var forankring i Ole Vigs tankegang.

Kimen kino er første aktør som åpner i kulturhuset.Lørdag var det film i alle tre salene.  Kafé Kulissen åpnet også.

Kimen som er over 20 meter høyt, 15.700 m2 stort inklusive parkeringsanlegg på 4.100 m2, fremstår som en kinesisk eske; lag på lag med nye rom og overraskelser. Kulturhusets offisielle åpning er fredag 21. august. Driverne har målsetting om 70 000 besøkende årlig. I dag har Steinkjer og Verdal ca. 60 000.

Kunstdelen ved Kimen kulturhus er et KORO-prosjekt som går under utsmykking av kommunale og fylkeskommunale bygg. KORO støtter utsmykking av kulturhuset med litt over én million kroner i en total utsmykkingspot på 3,2 millioner kroner. I tillegg er det satt av 600.000 kroner til innvendig utsmykking av Anne-Karin Furunes og lydkunstprosjekt til 315.000 kroner. Sistnevnte utformes av Solveig Kjelstrup Ratkje.

Dagen for selve markeringen av de tre store kunstinstallasjonene i Kimen er 29. august. Da kommer kunstnerne og forteller om sine tanker bak kunstverkene.

Sluttregningen for hele kulturhuset blir 717 millioner kroner.