Den røde løperen inn til Flora Herregård er på plass, og kjøkkenet er klar til å servere det menyen kan tilby.

Flagget er heist, og kommunalt vatn koblet til. Med skjenkebevilling, tsjekkisk øl på fat og plass til 36 gjester har drømmen blitt virkelig.

- Endelig kan vi servere, sier Martin Funda. Hans bror med kokkeerfaring fra Frankrike og Tyskland har ansvaret for kjøkkenet.

Sønnen skal være daglig leder.

De første gjestene har begeistret takket for maten. Og flere har bestilt bord til nye måltider.

- Her skal vi servere mat laget fra bunnen av, sier Martin Funda.

7596 Flaknan

Det var i 2013 han kjøpte den nedlagte skolen og lærerboligen inntil elva med adressen 7596 Flaknan.

I løpet av to år har første etasje i den gamle skolen blitt forvandlet til et serveringssted i særklasse.

Det var fra Tsjekkia han kom i 2000, for å arbeide som møbelsnekker. Først i leid lokale, men så ble det snekkerverksted i den nedlagte skolen.

- Bygningen var for flott til å være verksted, sier Funda.

Han flyttet inn i lærerboligen, og pendlet til og fra oppdrag i Trondheim hvor han arbeidet med innredning i barer og serveringssteder.

- Først må jeg få til god drift. Så vil jeg bli vaktmester her, sier Martin Funda.

Gjenbruk

I Kjeglekroa ble bord som ble skiftet ut hentet. Der pusset han opp i verkstedet, og nå serveres det på de samme bordene i herregården. Mye annet inventar er også gjenbruk. På kveldstid og fridager har Funda sammen med gode hjelpere forvandlet skolen som ble snekkerverksted til gjestestue i hans herregård.

Detaljene er mange, og oppfinnsomt utført med imponerende håndverk. I andre etasje skal tre romslige suiter som skal leies ut innredes. Ute skal det etter hvert bli terrasse, oransjeri, badstue, og mye mer.

Alt fra grunnen

Først skal restauranten nå dras i gang. All mat skal lages fra bunnen av.

- Maten skal bli så god at beliggenheten i utkanten av Selbu ikke blir noe minus, slår Funda fast.

Svært mange arbeidstimer gikk med til å få alt ferdig til å kunne åpne. Han, broren, sønnen og en ansatt har mye de skal gjøre fremover.

- Nå skal vi få fart på driften. Mitt mål er etter hvert å bli vaktmester. Gå rundt og hjelpe til, og slippe ansvar og å ha det travelt, sier Funda.

- Men jeg har veldig mye arbeid igjen før jeg kan bli vaktmester på min herregård, legger han til.