De fikk alle en innføring i forvaltningen av en historisk eiendom med bygningselementer fra 1750-tallet og røtter tilbake til Aslak Bolts tid på 1400-tallet. Dette er stedet for å senke skuldrene på det 250 år gamle tunet med elva som nærmeste nabo. Vertskapet legger vekt på å presentere en tradisjonsrik og uformell atmosfære.

Flott plassering

- Vi har en stor fordel i en gunstig beliggenhet. Det er kun 6 km fra Trondheim lufthavn Værnes. Tilbudet er variert fra hel- og halvdags møter; lunsj til lunsj eller møter over flere dager. Det er bygget et topp moderne møterom i det 250 år gamle fjøset. Storstuggu er arena for gode måltid.

Ersgard er et utmerket møtested enten det er prosjektgrupper, strategisamlinger eller møter blant ledere, sier Grete Sørebø som har forlatt sitt tidligere yrke for å vie seg til gården. Og i fjor høst tok også ektemann Stein Sakshaug en pause fra annet yrkesliv på ubestemt tid. De er veldig opptatt av forvaltning. Det er 15 år siden foreldre til Stein; Kjellrun og Bjørn Sakshaug, på oppfordring startet med noe servering i mindre skala:

- Det har blitt litt mer etter hver. Fra starten som tilleggsnæring til melkeproduksjon økte omsetningen slik at jeg kunne leve av det, forteller Kjellrun Sakshaug som har ansvaret for dagens velsmakende laksesuppe tilsatt fiskeboller.

Større omsetning

- Men vi trenger en helt annen omsetning for å få et livsgrunnlag for hele familien, sier Grete Sørebø: - Målet vårt i år er å nå 2,2 mill. kroner. Da skal vi være fornøyde. Etter en rolig og stille januar med tommeltvinning begynte bestillingene å sige på før vi fikk årets første høysesong i mai og juni.

I denne perioden starter også laksesesongen. Det er gode måneder med mange besøk. Det er populært med topp moderne kursrom i kombinasjon med overnatting på en tradisjonsrik bondegård som er godt ivaretatt. Og Ersgard vekker oppmerksomhet i vid omkrets med besøk fra et fransk magasin som skal skrive om tilbudet på gården.

Da trenger vi tre ukers ferie i juli før vi starter opp igjen med fortsatte tilbud til laksefiskerne. Men skikkelig fart blir det først når vi kommer til oktober. Da kommer gjestene i hopetall fram til jul, forteller Grete Sørebø som selv er odelsjente fra Vestfold: - Stein og jeg hadde faktisk valget mellom to odelsgårder. Valget falt på Ersgard, forteller hun.

Positiv omtale

- Hvem er gjestene?

- Vi har mange gjester fra SINTEF, universitetsmiljøet i Trondheim og fra næringslivet med gode tilbakemeldinger. Her er det åpenbart en jungeltelegraf som har gjort en god jobb for oss, sier Grete og Stein som tar seg god tid til å gi gjestene en presis innføring i sin næring:

- Vi er begge akademikere og forvalter en kunnskapsbedrift. Gjennom utviklingen av Ersgard får vi også videreutviklet vår egen kompetanse. Jorda har vi leid bort. I fjøset driver Irina sitt eget utsalg av antikviteter. Det er mange ulike oppgaver som skal løses i en slik virksomhet. Derfor er det en utfordring å få utnyttet tida best mulig.

Sju rom

Vi leier ut sju soverom. Det viste seg å være et stort framskritt da vi klarte å øke kapasiteten fra fem til sju rom. For det viser seg å være en strategisk grense. Med bedre serveringskapasitet kan vi dessuten ta litt større grupper. Men vi er stadig i tvil om vi skal tørre å ansette noen. Da vil vi være på jakt etter en person med svært sammensatte kvalifikasjoner. Og de vet vi at det er vanskelig å finne, sier Grete.

- Jordbruket gir en gård som vår for dårlig lønnsomhet i forhold til den tida som måtte legges ned. Da ville det ikke være mulig å drive så aktivt med noe annet. Det blir ikke noen bedre tall av å henvise til at Petter Ertzgaard; Eidsvoldsmannen fra 1814, var en av de tidligere eierne som i sin tid sørget for gode planløsninger av byggene. Derfor har vi valgt å sette bort gårdsbruket, sier Stein som understreker:

Andre aktører

- Vi er åpne for å slippe til andre aktører som kan se næringsgrunnlag her på gården. Nå får vi bedre kapasitet på møterom med plass til større eller flere grupper. Vi betjener allerede nå flere kundegrupper samtidig. Men det betyr mer arbeid. Alt tar tid. I hvor stor grad skal vi drive det arbeidet? Eller skal vi få med oss andre aktører? Det er avveininger som vi må ta i den videre utviklingen av Ersgard, sier han.

- Vi har vært med på kurs i regi av Proneo. Det var lærerikt. Men det er utfordringer med å drive en bedrift som vår. Hvordan skal gården og virksomheten verdsettes? Slike spørsmål er vesentlige for finansiering, sier Grete som er glad for det gode samarbeidet med hotellene i Stjørdal:

- Vi blir mest brukt av Rica Hell Hotell, men har også gjester fra Radisson Blue og Quality Airport Hotell Værnes. Vi setter pris på slike besøk som bidrar til at vår virksomhet blir bedre kjent.

Imponert Venstre-leder

Venstres nestleder Terje Brevik med røtter fra Hordaland er imponert over det han ser: - Jeg er imponert over hvordan de bruker gården som en ramme for nye arbeidsplasser og våger å tenke nytt. Det er en forutsetning for å lykkes. Men jeg forstår også spørsmålene om verdifastsetting. Her trengs en politisk jobb for å sikre folk med initiativ gode arbeidsvilkår, sier Brevik. Håkon Alstadheim kan glede seg over at besøket faller i smak.

- Ersgard er stedet for små og store anledninger. Hjertelig velkommen! sier Grete Sørebø og Stein Sakshaug.