På landsbasis ble det felt 120.000 ryper i fjor. Flest ryper ble felt i Karlsøy i Troms som var en av få kommuner med oppgang i fjor, 8.500 ryper som er over dobbelt så mange som i Lierne med i overkant av 4.000,-. I Nord-Trøndelag havnet tallet på 17.550 ryper mot fjorårets 36.000.

Totalt for året, i Norge, er nedgangen fra året før på 48%. Sammenlignet med siste «toppår» er dette ned mot 1/6-del da det i år 2000 ble felt over 600.000 ryper. Senest i 2005 ble det felt nesten 4 ganger så mye rype. (440.000) Kraftige svingninger er jegerne vant med og vi snakker tross alt om en hønsefugl som har en rå reproduksjon når forholdene ligger til rette.

Alt i alt dramatiske tall men mye av årsaken er helt klart stenging av jakt og lave kvoter. Rykter om et bunnår gjør også at mange jegere prioriterer andre jaktformer istedenfor rypejakta. Utover i sesongen i fjor så ble det observert mer rype enn rypetellingene tidlig på høsten viste. Det gjør at vi mange steder har en brukbar bestand av standfugl.

Ser bra ut

Det har vært mange tilbakemeldinger om bra med kull fra folk som ferdes en del i fjellet nå på seinsommeren. Mange av kullene er også forholdsvis store med 8-10 kyllinger. (Stjørdal)

Svært lite rovfugl og brukbart med mus gjør også sitt til at kyllingene i stor grad overlever frem mot jaktstart. Det ligger an til en markant oppgang fra fjorårets bunnår. De årlige takseringene er rett rundt hjørnet og vil helt sikkert vise en vesentlig bedring sammenlignet med fjoråret. Vi venter med spenning! J