Prosjektet er grovt beregnet å koste 200 millioner kroner.  Det vil medføre at årsgebyret for kloakk vil øke med 38 prosent fram til 2017. Dette gir samme gebyrsats som Steinkjer kommune har i 2013. Verdal og Levanger har 25 prosent mer enn Steinkjer.

Dagens renseanlegg ligger på beste tomta i byn. Dette området bør etter rådmannens og formannskapet syn benyttes til sentrumsutvikling.

Les rådmannens innstilling til formannskapet her

UTDRAG - SAMMENDRAG FRA RÅDMANNENS INNSTILLING

Sentrum avløpsrenseanlegg, SARA, er utbygd i etapper siden 1986. I dag er det et kjemisk kloakkrenseanlegg som renser avløpsvann fra Stjørdal sentrum med omkringliggende områder. Anlegget avvanner alt slam fra Stjørdal kommune. Anlegget er plassert godt synlig ved E6 ved innkjøringa til sentrum. Anlegget er overbelastet og oppfyller ikke alle krav i dagens utslippstillatelse. En stor del av utstyret er avskrevet og delvis nedslitt. Dette gir seg utslag i periodevis overutslipp av fosfor og organisk stoff. Brudd på utslippstillatelsen kan i verste fall legge begrensinger på nybygging i sentrum

På anlegget er det siden 1993 utbygd varmesentral med varmepumpe og oljefyr som forsyner sentrum med fjernvarme. I 2007 vart energidelen overført til Stjørdal fjernvarme AS der kommunen eier 15 prosent av aksjene.

Med tanke på bygging av nytt renseanlegg har rådmannen satt i gang et utredningsarbeid som har vurdert flere alternativ for plassering av anlegget. I 2013 er hovedfokus lagt på å sammenlikne videreutvikling avrenseanlegget på dagens med ny lokalisering i steinbruddet på Hell-stranda og på Sutterø industriområde. Viktige tema har vært miljømessige forhold, arealplanmessige utfordringer og tekniske krav.

Ved utredning av lokalisering og utbygging av nytt sentralrenseanlegg er det lagt til grunn at det skal være romslig areal for en tidshorisont på 50 år og med stor befolkningsøkning. Det er videre lagt til grunn at det skal være areal for å utvide renseanlegget med nye oppgaver – eksempelvis slambehandling og energiproduksjon.

Det kan oppnås noe billigere løsninger ved å bygge videre på dagens anlegg på Halsøen. Dette vil medføre løsninger som gir ekstra driftskostnader, og det vil være usikkerhet knyttet til kostnadene.

Arealplanlegging har vist at tomt for dagens renseanlegg er viktig å frigjøre til sentrumsformål. Dette området ligger nært jernbanestasjonen og langs framtidig akse mellom sentrum og Tangenområdet. Med undergang under jernbanen vil denne aksen bli viktig for adkomst til arbeidsplasser og friområder fra sentrum. Dette går fram av forslag til regulering for stasjonsområdet som har vært ute til offentlig ettersyn.

Etter at det er gjennomført utredninger med detaljering på nivå skisseprosjekt, framstår et alternativ med bygging av nytt renseanlegg på ledig industritomt på sør side av Sutterøygata, nr 21, gnr 82 bnr 33, som beste framtidige lokalisering for nye SARA.

Dersom slik lokalisering blir valgt må det startes en prosess for å ha godkjente arealplaner som legger grunnlag for bygging. En planprosess for å få godkjent reguleringsplan for hele Sutterø industriområde vil medføre et tidsforbruk på ett år. Når tomtevalget er klart kan reguleringsplanen for stasjonsområdet ferdigstilles når det gjelder renseanleggtomta på Halsøen. Når nytt anlegg er satt i drift om ca 5 år kan tomta tas i bruk for sentrumsfunksjoner. Det legges opp til et smidig og effektivt samarbeid slik at teknisk planlegging går parallelt med behandling av arealplaner. I denne perioden må det også sørges for nødvendige tillatelser, avtaler og rettigheter for alle anleggstiltak.

Entreprisekostnader og prosjektering for anleggsarbeider for nytt anlegg på Sutterø er beregnet til ca 160 millioner kroner. Med tillegg for andre kostnader og prisstigning anslås total prosjektkostnad til 200 millioner kroner og ferdigstillelse av nytt renseanlegg i 2017. Kloakk er et selvkostområde, der investeringskostnadene forutsettes nedbetalt med kommunale avgifter over tid. Det trengs også en finansiering på utbyggingstidspunktet, og det må dekkes ved låneopptak. Totalt låneopptak kan reduseres ved bruk av fond og inntekt fra framtidige utbyggingsavtaler.