Når skjorter, dresser, bunader og tepper skal renses hos Marthes Renseri er gjerne store maskiner i gang for å gjøre jobben. Her kreves uansett nevenyttige ansatte som passer på prosessene, og hver dag uka gjennom skapes det støy av store maskiner. I god hms-ånd har derfor Marthes Renseri nå investert i nye tilpassede støydempende ørepropper fra Hørselslabben. Daglig leder Sivert Opdahl i renseribedriften har gode erfaringer med øreproppene som demper uønsket støy i produksjonslokalene.

- Her på sentralrenseriet og på de fire andre renseriene våre utsettes de ansatte for ulike støybelastninger i daglig produksjon. Vi har valgt å ligge litt i forkant og forebygge mot støyskader gjennom å tilby de ansatte spesialtilpassede ørepropper med støydempende filter, sier Sivert Opdahl og viser oss produksjonslokalene bedriften har i Havneveien på Stjørdal. Maskiner renser her mengder plagg og tekstiler. Tepper får en skikkelig kjemisk vask og fokus rettes nå mot gode trygge arbeidsforhold også når det gjelder støy.

Kan erstatte andre generasjon hørselvern

Daglig leder hos Hørselslabben, Frode Nytrø, forteller at støy er definert som uønsket lyd og defineres i to kategorier som irriterende støy fra eksempelvis ventilasjonsanlegg, vifter, pc, elektriske motorer og lignende. En annen kategori er skadelig støy fra støyende omgivelser over 80 db (A) eller impulslyd 130 db (C). Med de spesialtilpassede øreproppene som «støpes» tilpasset hver enkelt sin øregang, kan et lite filter byttes ut tilpasset den frekvens av støy man utsettes for. Øreproppene fra Hørsellabben er solgt til mange norske firma og privatpersoner, også Forsvaret er en stor kunde.

- Vi får mange gode tilbakemeldinger fra brukere av disse proppene med utskiftbare filter. Mange kvier seg for å bruke store hørselvern eller vanlige ørepropper i skum-materiale. De vi leverer nå er mere avanserte og tilpasset hver enkelt bruker forklarer Frode Nytrø. Hørsellabben har kontorer på Tangen ved Sjøsiden og er kjent blant annet i jegermiljøet for sine ørepropper som reduserer støybelastninger.

- Det som er så flott i tillegg til støyreduksjonen er at man kan snakke normalt og høre hva andre kommuniserer, sier Sivert Opdahl hos Marthes Renseri. Han er ikke i tvil om at renseriet er foran i løypa med denne investeringen hos sine ansatte.