Rørleggerne hans kommer nesten daglig ut for baderom med feil utført arbeid, men noen av dem er mer feil enn andre.

– Folks kreativitet kjenner nesten ingen grenser. Drøye feil kan være lattervekkende, men har kostbare følger. Andre kan være direkte livsfarlige fordi de kan føre til strøm på avveie, sier Schreier.

Til fredagskåringen har rørleggerne hans sendt inn bilder av vannrør lagt over gulvbelegget i gangen, bad hvor det dusjes på vegger dekket av plast, skjøteledningsstikkontakter som ligger løst på armatur og kreativ bruk av teip og hyssing.

Som regel er det husets herre eller forrige eier som har vært på ferde.

– Man er gjerne litt nevenyttig og vil spare penger. Så forregner man seg, eller tror det går bra å ta en spansk en, sier Schreier.

Ikke velgjort

En typisk amatørfeil er også at badet pusses opp med nye veggplater og fine fliser, mens de gamle rørene i veggen ikke byttes.

­­– Vannrør har begrenset levetid. Mange er heller ikke klar over at er forskjell på rør som kan være inni veggen, det vil si rør-i-rør-systemer, og de som må være utenfor. Rør med loddeskjøter og forskruninger trenger ettersyn, sier Ben Schreier.

Gulvstøp med feil helling er også en gjenganger. Dusjvannet på gulvet renner ikke mot sluket, men ender opp i dammer langs vegger og kroker og øker muligheten for lekkasjer under membran og påstøp.

Har det vært en hobbyrørlegger i sving på badet, finnes det gjerne flere hjemmelagete løsninger i boligen.

– Du kjøper en bolig og starter oppussing av badet, for så å oppdage at forrige eier har tatt noen snarveier. Da ser vi ikke så sjelden at det er valgt enkle og ukurante løsninger på det elektriske anlegget og dreneringen rundt grunnmuren også, sier Hans Edgar Granbo, VVS-ingeniør i H Granbo AS.

Det Trondheim-baserte rørleggerfirmaet er også en del av Varme & Bad-kjeden. I hans distrikt kommer de imidlertid litt sjeldnere ut for de mest horrible hobbyløsningene. Men feil finner de.

– Hvis vi ser lange avløpsrør oppunder taket i kjelleren med få eller ingen festeklammer, skjønner vi at det er en hobbyrørlegger som har vært på ferde. Hvis rørene går tette, blir de fryktelig tunge og kan falle ned hvis de er dårlig festet, sier Granbo.

Gjøre selv eller fagmann

Riving, fliselegging, snekkerarbeid, støping og maling er eksempler på arbeid du kan gjøre selv på badet. Du kan også legge fuktsperrer og membran så lenge du følger forskriftene.

Men både takstmenn og rørleggere fraråder deg å gjøre membranarbeider, også du som ikke er en grovsmed med sans for enkle løsninger. Sjansen er stor for at overgangene ikke blir tette, særlig hvis det gamle sluket ikke byttes samtidig.

For å sjekke om en rørleggerbedrift er seriøs, kan du gå inn på nettsiden til Fagrådet for våtrom, ffv.no, og velge ’’Godkjente våtromsbedrifter’’. Du kan også sjekke nettsiden skikkeligerorlegger.no, som blant annet Norske Rørleggerbedrifters Landsforening står bak.