Ja, det er ikke bare fra sør at Blåhåmmårn virker ugjestmild. Også fra den andre siden, altså fra Rommsjøen, virker den nesten like voldsom.

Men når du tar veien oppover mot Ytteråsen, og tar av en skogsvei mot Bergtjønna har du en fantastisk tur i idylliske omgivelser, og ender til slutt ute på en av Lånkes flotteste utsiktspunkter. En tur vi absolutt anbefaler.

Fjellrya mellom Romsjøen og Blåhåmmårn har en høyde på rundt 430 meter over havet. Ja det står forresten et skilt like inntil stien hvor det punktet er avmerket. Så selve utsiktspunktet på Blåhåmmårn er litt lavere.

Ifølge kartet så er den «bare» 388 meter der ute. Og hefter vi oss fortsatt litt med kartet, så viser det oss at denne skogbevokste rya nok ikke er gangbar fra alle retninger.

Men som sagt fra Bergtjønna og utover rya er det farbart for de aller fleste. Tar du med deg barn dit, så vær litt oppmerksom der stien går ganske langt ut på nordsida. Et fall der vil nok få fatale følger.

Sjøormen i Romsjøen

Når du først er på disse trakter så ta deg litt tid, ja det kan vel ta lang tid og for den del, og finne deg en plass med utsikt over Romsjøen. Da kan du få en opplevelse som vil vare livet ut.

Ja har du et godt fotoapparat, og er du på riktig sted til riktig tid, ja da kan du få et bilde som er veldig verdifullt. For tro det eller ei, i Romsjøen er det en sjøorm. Ja flere, med krav på sannferdighet, har selv sett og opplevd uhyret. Særlig første halvdel av 1900- tallet var det mange som ble den heldige å se denne skapningen.

Stien utover mot Blåhåmmårn går flere steder der det er meget god oversikt over Romsjøen, så da er det bare å sette seg ned og vente. Hvis tidspunktet skulle være av interesse, så blir det hevdet at under hund-dagene skal ormen være særlig aktiv.

Vi må vel samtidig få opplyse om at det ikke har vært gjort observasjoner de senere årene. Vi har gjort oss den tanken at skytefeltet, som er nær nabo til Romsjøen, kanskje er en av grunnene til at uhyret har rømt område.