– Undersøkelsen gir oss viktige innspill på blant annet hva vi gjør bra, hva vi bør gjøre bedre og hvilken kriminalitet folk er bekymret for, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Innbyggerundersøkelsen for 2022 viser at tilliten til politiet er aller høyest i Trøndelag politidistrikt, der 76 prosent har høy eller ganske høy tillit til politiet, mot et gjennomsnitt på landsbasis på 72 prosent.

I 2021 svarte 81 prosent at de hadde ganske eller svært høy tillit til politiet i Trøndelag.

På landsbasis er andelen med høy tillit til politiet noe større i de mest sentrale kommunene (75%), sammenlignet med de minst sentrale kommunene (68%).

– Vi er helt avhengige av innbyggernes tillit for å kunne bekjempe og forebygge kriminalitet. Jeg er glad for at vi utmerker oss med høyest tillit på landsbasis og takker de ansatte i Trøndelag politidistrikt for den gode jobben de gjør i møte med innbyggerne våre, sier politimester Nils Kristian Mo i Trøndelag politidistrikt.

– Samtidig er jeg ikke fornøyd med at tilliten går ned. Tillit skapes i møtene mellom våre ansatte og innbyggere hver eneste dag, og er en av prioriteringene våre også i år, sier han.

Bekymring for svindel

Det som bekymrer flest på landsbasis er potensialet for å bli utsatt for identitetstyveri, tyveri på offentlig sted, skremmende eller plagsom atferd, eller svindel og bedrageri.

Det er identitetstyveri og svindel eller bedrageri på internett som bekymrer innbyggerne mest når det gjelder digital kriminalitet. 64 prosent av trønderne følger seg ganske eller svært trygge når de bruker digitale tjenester, mot et landssnitt på 62 prosent.

- Vi har en økning i anmeldelser som går på svindel og bedrageri på internett, og innbyggernes bekymring reflekterer at stadig mer kriminalitet foregår digitalt. Vi jobber for å forebygge dette, sier politimesteren.

Når det gjelder trygghetsfølelse, svarer 91 prosent av innbyggerne i Trøndelag at de føler seg svært eller ganske trygge i nærmiljøet, mot en landssnitt på 88 prosent. Andelen som føler seg trygge er like høy i de sentrale og de minst sentrale kommunene.

– Takk til alle som har svart. Dette er viktige tilbakemeldinger til oss. Vi ønsker å høre hva folk er opptatt av og hvilke forventninger innbyggerne har til oss, avslutter Moe.