Det var i starten av november St.Olavs hospital økte beredskapsnivået til gult. Dette skyltes økende innleggelser av koronapasienter, som førte til en opphopning av pasienter som ikke var klare for utskrivning, som endte med å fylle opp avdelingene.

I en pressemelding forklarte sykehusdirektør, Grethe Aasved, at situasjonen var så alvorlig at den truet pasientsikkerheten.

Tar inn pasienter

Helsehuset har gjennom avtalen med Værnesregionen Distriktsmedisinsk Senter (VR DMS) samarbeid med Sykehuset Levanger og St.Olavs hospital. Avtalen innebærer blant annet at når kapasiteten blir sprengt, kan helsehuset ta inn pasienter i Stjørdal.

– De er nå i en presset situasjon. Derfor tar vi inn pasienter fra sykehuset til korttidsavdelingen vår. Dette kan være pasienter som har skader, venter på hjelpemidler eller må ha etterbehandling for eksempel, sier leder ved Stjørdal Helsehus og for helse- og omsorgsetaten i Stjørdal kommune, Katarina Sederholm Hoff.

Det er for øyeblikket ingen pasienter som blir sendt fra Sykehuset Levanger, på grunn av den prekære situasjonen. Fra St.Olav hospital har helsehuset for øyeblikket åpnet for fire sengeplasser.

– Jeg har ikke tall på hvor mange pasienter vi har tatt inn akkurat nå. Det jeg vet er at har mulighet til å ta inn flere, og at vi kan hjelpe med det vi kan, forklarer Hoff videre.

Kjøper plasser

Ifølge Trønderbladet var Trondheim de som hadde flest utskrivningsklare pasienter, men også Melhus var blant kommunene som ikke klarte å ta imot pasienter fra sykehuset.

Kommunen har derfor selv satt i gang flere tiltak for å redusere antall utskrivningsklare pasienter på sykehuset. Det ene var åpning av en tom sykehjemsavdeling, det andre er kjøp av plasser ved Stjørdal Helsehus.

– For oss fungerer avtalen med St.Olavs slik at betalingen går uansett om det er pasienter der eller ikke. Denne avtalen gjelder også med Levanger. Denne avtalen har vært arbeidet med siden helsehuset åpnet dørene, sier Hoff.

Avtalen bidrar blant annet til et tettere samarbeid mellom sykehus og helsehus, som igjen gir pasienter et bedre tilbud.

– For Stjørdal sine innbyggere bidrar denne avtalen til at de får det beste tilbudet, forklarer hun videre.

Samfunnsøkonomisk

Ved Stjørdal Helsehus har de mange tilbud. Det er rehabilitering, korttidsavdeling og ikke minst har de midtnorges største dialyse etter Sykehuset Levanger.

Det er også dagbehandling for kreftpasienter, som gjør at pasientene kan få behandling der på dag og dra hjem - fremfor å måtte sove på sykehushotell.

– Vi har også poliklinikk her, hvor man kan ta blodprøver. Dette vil sendes slik at det er klart til samtale med lege. Tilbudene vi har medfører at pasienter slipper å dra inn til sykehusene for enkelte ting, som ikke bare er samfunnsøkonomisk men bidrar til å frigjøre plass ved sykehus og gjør situasjonen enklere for pasientene, sier Hoff.