-        Vi har jo en lang historie med støpejernsovner, etter som Mostadmark startet støping av ovner allerede i 1653. Hommelvik Brug startet så vidt vi vet i 1901 og selv om det finnes en del ovner fra Hommelvik Brug, er de fra Mostadmark derimot veldig sjeldne, sier Heimstad. For de med interesse for gamle ovner starter onsdagstreffet klokken 19.00 denne 15.april. Under foredraget vil Heimstad vise bilder av ulike ovnstyper fra ulike jernverk. Han vil vise eksempler på før og etter-bilder av restaurerte ovner.

-        Noen husker kanskje fortsatt kjøkkenovnen i jern med ringer på, disse ovnene ble gjerne levert uten føtter og ble satt direkte inn i gruva på kjøkkenet noen steder. Noen kjøkkenovner kunne man bake brød i og varme vann i en beholder. Ovnen i stua var gjerne kvadratisk eller sylinderformet, sier Heimstad som har restaurert over 200 ovner de senere årene. Han har godkjenning fra Brann og feiervesenet for å utføre restaurering.

-        Hva med storgårdene i Stjørdal, er det noen intakte ovner her?

-        Dessverre er mye kulturhistorie forsvunnet av flere årsaker. Men de vi finner kan kanskje renoveres å få sin nye renessanse, og de kan gjerne brukes etter dagen branntekniske krav. Det ligger helt sikkert nedplukkede gamle ovner på stabbur og låver som kan komme til sin rett. Vi tar gjerne imot tips om slike også, avslutter Øyvind Heimstad som ønsker velkommen til onsdagstreff 15.april.