I følge NRK kommer regjeringen søndag til å vedta en ny forskrift som forbyr folk å være på en hytte i en annen kommune enn bokommunen.

- Jeg synes det er trist at man må gå så drastisk til verks, og at rådene ikke overholdes i enkelte kommuner, sier Meråker-ordfører Kjersti Kjenes.

Hun er ordfører i en kommune der det er flere hytter enn hus og oppfordret også før helgen veldig tydelig at de ikke ønsket besøk av hyttefolket nå.

- Meråker kommune er blitt kontaktet av folk på hyttene sine, og ledere av hytteforeningene. Så mitt inntrykk er at de bruker fornuften, sier Kjenes.

Hun understreker at alle slike avgjørelser har virkning på godt og vondt, men er opptatt av det aller viktigste akkurat nå.

- De som er utfordrende for samfunnet nå, er de som ikke bryr seg om de blir smittet eller smitter andre, sier Kjersti Kjenes.

Også i Selbu er det mange fritidsboliger og ordfører Ole Morten Balstad har en klar og tydelig oppfordring.

- Jeg har egentlig ingen annen umiddelbar kommentar enn at jeg selvsagt oppfordrer folk til å etterkomme det som kommer fra nasjonalt hold, sier Balstad.

Tydal-ordfører Jens Arne Kvello understreker at de setter pris på sitt hyttefolk, men nå må alle reise hjem.

- Tydal kommune retter seg etter de nasjonale bestemmelser. Vi er i en spesiell situasjon og sikkerheten til den enkelte er første prioritet. Derfor må det tas grep som for mange kanskje virker negativt. Vi setter pris på vårt hyttefolk og skulle gjerne hatt dem i bygda, men både for hyttefolket og innbyggerne i kommunen er det helsemessig sikrest at man i en periode nå er på sine hjemmeadresser. Man tror kanskje at enkelte som er i risikogruppen er sikrere når man kommer seg opp til fjells og bort fra bylivet. Dette er ikke tilfelle. Både by og land har helseberedskap basert på kjent innbyggertall, og normal helsehjelpsituasjon. Beste hjelpen får man ved å være i eget hjem og forholde seg til råd gitt fra fagpersonell, sier Kvello.

Samtlige kommuner understreker at både hyttegjester og fritidsbeboere i campingvogner må reise hjem i løpet av søndagen.

- Tilsyn, stort snøfall, eventuelt andre problemer man er usikker på i forhold til egen hytte går det an å avtale pr telefon med at noen lokalt følger opp. Som ordfører ønsker jeg alle velkommen tilbake når situasjonen er tilbake til det normale. Hyttefolket er en del av Tydal som kommune, og vi kommer til å savne alle, sier Jens Arne Kvello.