På Midtkil, nedstrøms Sona-bru markeres laksestarten i kveld med ulike aktiviteter. En ny sesong med tre måneder fiske i Stjørdalselva og Forra står for tur. Mange er spente på hva sesongen gir av fangst og opplevelser. Blant ivrige fiskere er ekteparet Jon Eivind og Brith Schefte i Fosslia.

Hva er vel mere naturlig enn å slå av en prat med erfarne fiskere når laksefisket nå tar til i Stjørdalselva og alle andre lakseførende vassdrag langs vår langstrakte kyst. Ekteparet Jon Eivind og Brith Schefte er lidenskapelige fiskere også etter laksen som svømmer opp i elvene våre. Stjørdals-Nytt tok i dag på startdagen en prat med de to kun timer før åpning av fisket i Stjørdalselva. En lakseførende elv som sammen med Forra er blant de ti på topp i landet.

Starter vi med Brith, forteller hun om flere år da mannen Jon Eivind dro ut i elva fra han var i 30-års alder, men etter hvert som barna vokste opp ville hun selv bli med ut til elva. Hun ville med egne øyne se og lære om hvorfor det var slik stas for «gutta» å kaste flue eller sluk etter laksen.

-        Jeg ble med året 1994 for første gang. Da ville Jon Eivind at også jeg skulle kaste flua etter laksen i elva, og etter hvert behersket jeg dette greit slik at første år ga en fangst på en laks som veide 3,5 kilo. Episoden er litt morsom, etter som Eivind og to andre fisket samtidig med flue.  Kastet mitt ikke nådde like langt ut, og der satt laksen på flua. Dette ble et flott møte med elva en sommerkveld i skumringa, erindrer Brith. Hun har landet 2-3 laks nesten hver sesong. Rekordvekta er en 11 kilos laks. Totalt har hun landet 25-30 lakser.

-        Nå har jeg såpass bra rutine at jeg kan dra opp i elva å fiske alene også. Det gjelder å være veldig tålmodig når du skal fiske etter laks. Man trenger slett ikke få fast fisk. Får jeg derimot tilslag på flua, for jeg fisker bare med fluestang, så får jeg alltids noen til å kleppe eller håve inn fisken, sier Brith Schefte som nå er veldig spent på sesongstart natt til 1.juni 2013.

Ble Norgesmester i laksefiske

Det Jon Eivind Schefte ikke vet om laksefiske og redskap for å kroke laksen er nesten ikke verd å vite. Den pensjonerte politimannen har fisket hvert år siden han var i 30-årene og debuterte med fiske etter laks i Grong og Namsen. Han har vært guide for fiskere på Renå for Bruget gjennom 25 sesonger.  Jon Eivind sin lidenskap for fiske er sammen med Grethe generelt stor. Litt morsomt er det at de er ektepar og like interesserte, og de to tar gjerne en tur ute på fjorden eller på et ørretvann etter fisk også. Fiske fra land på Langstein er også en favoritt.

-        Jeg husker en gang Brith ble med til Forra. Her skulle jeg guide noen fiskere og hadde radiokontakt med henne som benyttet anledningen til å prøve ut fisket. Hele tre ganger ble jeg oppropt på radio og måtte trø hjelpende til med å lande tre lakser for kona, ler Jon Eivind i det det koselige kaffehjørnet på trappa hjemme i Fosslia. Historiene om fisket fortelles samme dag som laksestarten skjer i elva.  Året 1991 var Jon Eivind med i fiskeutvalget hos SJFF og var med i utviklingskomiteen for NM i laksefiske. Dette ble lagt til Grong, og hvem andre en Jon Eivind ble Norgesmester med en rugg på rundt 6 kilo. Han har landet laks på 14 kilo og tatt to på 18 kilo i stamlaksfiske. Jon Eivind er generelt opptatt av laksens ve og vel. Samtidig vet han og alle andre som driver med laksefiske at dette er en egen vitenskap. Vi ønsker lykke til med årets sesong langs elvene Forra og Stjørdalselva.  Skitt fiske!

STJØRDALSNYTT OG LAKSEFISKE

- Fiskeforum på stjordalsnytt.no/fiske

- Laskebørsen på lakseborsen.com

- Live webkamera fra Laksebørsen på Midtkil på stjordalsnytt.no/live