Etter en hektisk eksamensperiode har Åshild pakket flyttelasset og dratt hjem for sommeren. Selv om hun fortsatt tar seg noen turer inn til leiligheten på Møllenberg i Trondheim også i feriemånedene er det hjembygda og jobb på Selbu Bakar’n som gjelder nå. Det er tredje året Åshild har ekstrajobb her, og hun legger ikke skjul på at hun trives meget godt.

-       Ca. hver tredje helg gjennom hele skoleåret drar jeg hjem og jobber her. Selbu Bakar’n har kun to ansatte som jobber fast, så det hender at de ringer og spør om hjelp også utenom helgetidene. Dersom jeg har mulighet svarer jeg selvfølgelig ja, jeg trives med et lite og godt arbeidsmiljø, smiler Åshild.

Festival og sydentur

På Selbu Bakar’n ekspederer hun kunder, pakker brød og kaker som skal kjøres ut til butikkene og hjelper til å rydde etter bakeren. Både faste stamkunder og utenlandske turister stopper innom det lille bakeriet, og Åshild sier at hun har fått bruk for litt av tysken hun lærte i løpet av tre år ved musikk-, dans- og drama på Ole Vig videregående skole. Med utgifter til både husleie, pensumbøker og mat i løpet av studieåret forteller hun at sommermånedene er spesielt kjærkomne i så måte, og lærerstudenten benytter anledningen til å jobbe så mye som mulig og spare seg opp til høsten kommer.

-       Men du har vel også noen andre planer for sommeren?

-       Ja, det blir ikke bare jobbing. Det blir noen turer i fjellet med hunden vår, og det er veldig godt å koble helt av ute i naturen. Jeg droppet årets Sommerfestival for å spare penger, men nå i helga deltok jeg på Tydalsfestivalen sammen med noen venner. Vi var der både fredag og lørdag, og det var veldig trivelig. Jeg fikk ikke sett så mye til venner under eksamensperioden, så det er ekstra viktig å ta det igjen nå i sommer. 28. juli drar jeg og ei venninne på sydentur til Alanya. Da er jeg på jobb tidligere på dagen, så det blir rett å dra hjem og dusje før vi kjører ut til Værnes. Det blir nok stressende, men jeg gleder meg!

Trives på lærerstudiet

Etter å ha vært russ våren 2010 begynte Åshild samme høst på grunnskolelærerutdanningen for 5. – 10. trinn ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, der hun nå har fullført to av fire år. Nilsen tar fordypning i norsk, engelsk, samfunnsfag, gym samt et språkfag. Norskfagene er hun allerede ferdig med, og som avslutningsoppgave skrev Åshild om bruk av sagaen om Gunnlaug Ormstunge. Kommende år fullføres også engelsken, samtidig som Åshild oppnår bachelorgrad i pedagogikk og elevkunnskap.

Både i første og andre år var praksis innlagt i studiene. Åshild fikk blant annet ha praksis hos Selbu ungdomsskole, hvor hun selv gikk ut som elev i 2007. Her hadde hun ansvaret for både 8.-, 9.- og 10. trinn, noe som ga mersmak.

-       Jeg spesialiserer meg jo for 5. til 10. trinn, og det som er litt artig med å ha praksis på ungdomsskolen er at det ikke er så stor aldersforskjell på meg og elevene. Mange av de jeg underviste på Selbu ungdomsskole hørte på den samme musikken som jeg gjør, ler Åshild, og understreker at hun har et meget godt forhold til elevene selv om hun er tydelig og viser hvem som er sjefen i klasserommet.

I den videre studieperioden har Åshild sjekket ut muligheten for å ta praksis en måned i utlandet. 1. september er fristen for å gi beskjed til HiST, og hun har allerede sett for seg drømmestedet for praksisen.

-       Australia er et land jeg godt kunne tenke meg å ha praksis i. Jeg har vært på tur til Island og England gjennom skolen og vil derfor reise litt lengre bort og oppleve noe nytt. Praksisen kan tas enten om høsten eller våren, men jeg må nok bruke sommeren på å bestemme meg om jeg virkelig vil dette og eventuelt når.

-       Det er lett å se at du trives med å være lærerstudent?

-       Å ja, det er et flott miljø med mange dyktige og engasjerte studenter som har lyst til å lære. Foreleserne våre er veldig flinke til å formidle og hjelpe oss. På hele lærerstudiet er vi dessuten sju stykker som har tilhold i Selbu, og det er også veldig artig. Vi får alle sammen stadig tilbud om vikartimer, sier Åshild.

-       Selbu er sommerbygda!

Hvor veien går videre etter lærerstudiet har ikke Åshild bestemt seg for. Men hun er ikke fremmed for å fortsette på masternivå, og studentlivet vil hun uansett ikke gi slipp på med det første.

-       Det koster å være student, men det er en tid man aldri glemmer. De to første årene ved HiST har gitt meg både negative og positive erfaringer, men mest av alt mange nye venner og trivelige medstudenter. Jeg blir nok student i enda noen år, tror Åshild.

Likevel setter hun stor pris på noen måneder i Selbu med studiefri. Forholdet til hjembygda er sterkt.

-       Det er så mye som gjør Selbu sjarmerende. Alle kjenner alle, dialekten har særpreg og både selbuvottene og selbutrollet har gjort bygda kjent i hele Norge. Framfor alt er Selbu ei sommerbygd, med festivaler og martna som preger folkelivet. Synet av båtene og hyttene som ligger ved Selbusjøen en sommerkveld er noe jeg for alltid kommer til å huske, mener Åshild Nilsen.