Redaksjonen

- Det er meldt kaldvær, men om det så skulle komme ti plussgrader og regn ville forholdene blitt perfekte. Våre løyper er hakket over verdenscupstandard, sier Bjørnås.

Å komme til Grova for norgeseliten på ski må bli et av årets høydepunkt. Hele bygda har jobbet dag og natt for at alt skal bli så bra som mulig under NM som foregår fra torsdag til søndag. Både løyper, traseer og stadion ser ut som gull dagen før NM starter opp. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

VERDENSKLASSE: Løypene i Grova skal være bedre enn i verdenscupen, mener løypekjører Morten Bjørnås.

15-20 timers arbeidsdager

Morten Bjørnås, som er ansatt i det kommunalt eide selskapet Maskintråkk, har sammen med en kollega ansvaret for å tråkke opp traseene, kjøre opp spor og brøyte parkeringsplassene. Han har ikke ligget på latsiden i det siste.

- Arbeidstiden er ikke akkurat regulert. Det blir for det meste kvelds- og nattkjøring, og det hender arbeidsdagen både blir 15 og 20 timer, forteller Bjørnås, som har kjørt opp skiløypene i Meråker siden 1965.

I tillegg til anlegget i Grova kjører han også tråkkemaskin i alpinsenteret i Fagerlia. Å dra til syden om vinteren er ikke et aktuelt tema for sprekingen.

- Jeg foretrekker snø fremfor varmen i syden.

Begynte i november

For at anlegget i Grova skal vise seg frem fra sin beste side, begynte arbeidet med å legge forholdene til rette allerede i november.

- Da begynte vi snøproduksjonen. Vi brukte snøen til å legge en solid såle, og fikk laget en sløyfe til skiløperne i bygda. På nyåret falt det ned en meter med snø, og forholdene kan nå ikke bli bedre, sier Bjørnås.

To femkilometers traseer og sprintløypen ligger klar til bruk. Det samme gjelder løypen som de funksjonshemmede skal bruke under sitt mesterskap, som foregår samtidig med NM for de funksjonsfriske.

- De siste dagene har vi kjørt opp finpreppet løypene før det hele starter i gang, sier Bjørnås, som er pappa’n til den tidligere langrennsløperen Kine Beate Bjørnås.